Vidreres incrementarà l'IBI als propietaris dels habitatges buits

El regidor d'Hisenda ha defensat les modificacions per poder oferir uns serveis públics de «qualitat»

El ple de l'Ajuntament de Vidreres, avui

El ple de l'Ajuntament de Vidreres, avui / Ajuntament de Vidreres

Redacció

En el ple de l'Ajuntament de Vidreres d'avui han aprovat les ordenances fiscals per a l'exercici 2024. El regidor d’Hisenda, Gerard Morgado, ha defensat aquestes modificacions per poder oferir uns serveis públics «de qualitat» i per poder «equilibrar el pressupost municipal del 2024».

Una de les principals modificacions preveu sancionar als grans tenidors d’habitatges buits al municipi. «És una primera pedra per fer front a la problemàtica d’habitatge. Cal incidir en aquells grans tenidors, majoritàriament entitats bancàries, que disposen d’habitatges buits al municipi i no tenen oferta de lloguer social», ha destacat Morgado. El que es pretén és una penalització del 50% de l’IBI per a aquelles persones o entitats que tinguin en propietat un immoble buit a Vidreres per un període superior a dos anys, sempre que es compleixin un seguit de requisits. A més, aquesta modificació també contempla la possibilitat d’una penalització del 100% de l’IBI per als que tinguin en propietat quatre o més edificis buits, i dos d’aquests estiguin en el municipi.

Continuant amb l’IBI, es preveu una actualització, d’aquest, del 6%. En aquest sentit, el regidor ha explicat que la pujada de l’Impost de Béns Immobles s’ha calculat a partir de l’increment que ha tingut l’IPC l’últim any i mig, i ha recordat que l’IPC registrat durant els darrers 3 anys va ser del 13,1%. Per tant, segons el regidor, la modificació del tipus impositiu aplicable està molt per sota de l’increment dels últims anys. Morgado ha remarcat que «cal ser sincers; la situació actual de preus ha implicat que despeses com els subministraments, serveis de neteja, despeses de personal, interessos bancaris, entre d’altres, s’hagin incrementat a nivells que no podíem preveure. Vidreres té grans projectes per endavant que cal afrontar».

L’alcalde, Jordi Camps, també ha destacat que «un cop vam arribar a l’Ajuntament el maig del 2011, vam congelar l’IBI. El 2015, donada la situació de crisi econòmica, vam aplicar coeficients de reducció per disminuir els valors cadastrals i, per tant, l’impacte fiscal. Després de 9 anys de congelació, el 2020 es va actualitzar l’impost en un 4,6% i ara, pel 2023, és necessari actualitzar-lo un 6% per fer front a la situació de preus actuals».

Pel que fa a la recollida i tractament de residus s'ha detectat una inadequada separació en els habitatges d’ús turístic. Això provoca un increment en el volum del rebuig i, per tant, un increment de costos. Per això, en aquestes modificacions, es preveu un increment en la quota dels habitatges d’ús turístic a 590,51 euros, i en el cas d’habitatges d’ús turístic en masies a 390 euros. Tot i aquest increment, les ordenances preveuen una bonificació voluntària del 50% per aquells habitatges d’ús turístic que tinguin una superfície afectada a l’activitat menor a 120m2.

En el cas de l’Impost sobre activitats econòmiques (IAE) després de 15 anys de congelació el ple ha decidit actualitzar a l’alça el coeficient de càlcul de l’IAE per adequar les quotes a la realitat econòmica actual. Aquesta modificació afecta aquelles empreses establertes als carrers del municipi enquadrats al coeficient de «categoria especial».

Pel que fa a la resta de tributs municipals l’equip de govern de Vidreres ha acordat congelar-los, des de l’IVTM, cementiri, clavegueram i guals, fins a les taxes del servei educatiu i de la llar d’infants, l’ús de les bústies, l’aigua i el mercat. Des del consistorihan assegurat que aquesta decisió l’han pres per no perjudicar més la situació financera de les famílies del municipi i per minimitzar la pressió fiscal.