Rècord de paneroles a l'estiu: la demanda per a exterminar-les creix un 40%

Les peticions han augmentat més que mai

Estiu rècord de paneroles: la demanda per a exterminar-les creix un 40%.

Estiu rècord de paneroles: la demanda per a exterminar-les creix un 40%.

Guillem Costa

Els telèfons no paren de sonar a les oficines de les empreses dedicades al control de plagues. És una cosa que els passa durant cada estiu. Però aquesta vegada, les peticions han augmentat més que mai i els correus electrònics estan plens des de principis d'any de gent demanant informació. Anticimex, una d'aquestes companyies que treballa per tot Espanya, ha fet gairebé un 40% més d'actuacions durant el 2023, segons dades facilitades a EL PERIÓDICO, del grup Prensa Ibérica.

"Fa temps que alertem que cada vegada hi ha més paneroles. Però ara les dades i les anàlisis dels nostres treballadors ho confirmen", asseguren des de l'empresa. On es nota més l'increment d'aquesta plaga? Sobretot a grans ciutats mediterrànies: Barcelona, València, Alacant, Múrcia o Màlaga. Però també a Madrid o a Cadis.

La calor afavoreix la reproducció d'aquests insectes corredors d'hàbits nocturns. Per tant, el canvi climàtic i les temperatures de les últimes setmanes han permès la proliferació de les paneroles, que fàcilment ponen ous durant gairebé tot l'any. "Ja no són tan estacionals com de costum: al febrer i al març ja rebem més peticions del normal", destaca Carlos Pradera, assessor expert d'Anticimex.

Paneroles trobades en un parany.

Paneroles trobades en un parany. / ELISENDA PONS

Les empreses especialitzades estan atenent molts particulars, però sobretot restaurants i bars. Aquests insectes es mouen seguint les possibilitats que els humans els oferim. És a dir, si troben menjar, tenen motius suficients per a instal·lar la seva colònia a la cuina d'un establiment.

Restaurants "infestats"

Els tècnics de les companyies especialitzades han trobat restaurants "infestats" de paneroles. "Són poblacions brutals i ens preocupen perquè estan a tot arreu i són difícils d'eliminar", adverteix Pradera mentre ensenya un vídeo realment impressionant: es veuen les rodes de suport d'una barbacoa cobertes per petites paneroles. En un altre vídeo, es pot observar una nevera plena de paneroles.

En els habitatges, aquests animals també busquen les zones on hi ha menjar, sobretot en espais càlids i humits (electrodomèstics, bany, cuina o patis interiors). "No només ens anomenen persones que viuen en baixos. Les paneroles estan arribant a tots els pisos dels edificis, també a àtics", afirma Pradera.

La panerola més habitual a les cases sempre ha estat l'americana, també anomenada panerola vermella (Periplaneta americana). Aquestes estan augmentant, però les que s'han multiplicat exageradement són les grans poblacions de panerola alemanya o panerola rossa (Blattella germanica).

Aquestes últimes, de mida més petita, es localitzen amb assiduïtat en restaurants, de fet, són la plaga més habitual en aquests establiments. També accedeixen fàcilment als pisos elevats. "Com que són petitetes, a vegades, costen més de detectar, i t'adones que les tens a casa quan ja n'hi ha moltes", diu Pradera.

Panerola reina

"Hi ha gent que mai havia vist aquestes paneroles a casa seva i ara les ha trobat", explica Pradera. El 60% de les desinfeccions en què ha participat la seva empresa van dedicades a eliminar aquesta espècie. "S'adapta fàcilment als canvis i es reprodueix ràpidament", afegeix. La panerola alemanya pot posar en risc la salut pública, ja que pot transmetre gastroenteritis, disenteria o salmonel·losi.

Poden contaminar utensilis de cuina o superfícies on se sol preparar el menjar. Les seves restes, a més, contenen al·lèrgens.

L'americana, en canvi, és la clàssica, "la reina de les paneroles". Sobretot afecta plantes baixes, perquè es mogui fàcilment per les clavegueres, i també està en augment, però també pot volar. Tot i això, és la de "tota la vida" i no crida tant l'atenció com l'alemanya.

Una de les qüestions que inquieta els professionals és la resistència que aquestes bestioles estan adquirint respecte als verins que es comercialitzen habitualment. El curiós del cas és que no comparteixen sabors preferits, a unes els agrada més el greix; a les altres, el sucre. Pradera avisa que algunes paneroles comencen a mostrar "resistència conductual", com l'aversió a la glucosa: "Abans se'ls posava glucosa per atraure-les, però moltes d'elles van a la recerca de greixos i proteïnes". Davant aquest escenari, estan començant a dissenyar nous esquers enverinats que s'adaptin a aquests canvis.

Però tot són problemes? No. Resulta que les paneroles, la plaga que més creix a Espanya, tenen una funció biològica important. "Són claus en el medi natural i en realitat també fan una feina útil a les clavegueres urbanes, on reciclen nutrients. Bàsicament s'ho mengen tot", concreta Pradera.

El problema arriba quan aquests 'voltors de les clavegueres' van pel carrer, entren a les cases o es passegen per les cuines dels restaurants. "És aleshores quan s'ha de combatre la població per reduir-la i portar-la a un llindar tolerable".