Andalusia al centre de l’esport: de la Billie Jean als millors esdeveniments esportius del 2023

El tennis internacional posa els seus ulls en Andalusia aquesta tardor amb la celebració de la Billie Jean King Cup a Sevilla i la Copa Davis a Màlaga

El bon clima i l'actitud acollidora de la seva gent han fet que avui Andalusia sigui una regió idònia per acollir esdeveniments esportius de gran calibre.

El bon clima i l'actitud acollidora de la seva gent han fet que avui Andalusia sigui una regió idònia per acollir esdeveniments esportius de gran calibre.

Daniela Pina

L'any 1991, l'epicentre de l'atletisme es va sistuar a Sevilla. L'Estadi Olímpic de la Cartoixa va ser la seu on es va celebrar el Campionat Mundial d'Atletisme. Els focus del món esportiu, per primera vegada, il·luminaven una ciutat andalusa. L'any 2005, la història es va repetir. Però aquesta vegada va ser a Màlaga, que va acollir els Jocs Mediterranis. Aquest esdeveniment, va reunir els millors atletes dels països meditarranis. Però no només això, any rere any, Jerez es converteix en la capital mundial del motociclisme. De fet, el Circuit de Jerez és avui dia un dels més antics i emblemàtics del campionat de MotoGP.

L'esport i Andalusia sempre han format un mateix binomi. El bon clima i l'actitud acollidora de la seva gent han fet que avui sigui una regió idònia per acollir esdeveniments esportius de gran calibre. Aquest 2023 no ha estat menys i s'ha convertit en l'escenari de competicions tan importants com la Copa Davis, la Solheim Cup i la final de la Kings i la Queens League.

Estadi de la Cartuja. Turisme Andalusia.

Estadi de la Cartuja. Turisme Andalusia. / .

Campionats de Golf a Andalusia

El Golf ha estat molt present aquest any a Andalusia. I és que aquest any competicions de renom internacional han triat la regió espanyola per celebrar els seus tornejos. De juny a juliol del 2023 es va celebrar per primera vegada al Real Club Valderrama, a Sotogrande, Càdiz, el LIV Golf Andalucía 2023. Es tracta d'un dels circuits més importants a nivell mundial, ja que ha nascut de la fusió entre el PGA Tour, l'European Tour i el LIV Golf. A més, després d'aquesta unificació, el Real Club Valderrama ha assegurat la celebració de cinc tornejos del circuit durant els pròxims set anys.

L'elit del golf femení, per exemple, es va reunir a finals de setembre a la Finca de Cortesín de Casares, a la província de Màlaga. Concretament, aquest recinte va acollir la Solheim Cup, un torneig en el qual participen les millors jugadores europees i nord-americanes i que va ser creat després de l'acord entre els circuits Ladies European Tour i LPGA.

La Solheim Cup, un torneig de golf en què participen les millors jugadores europees i nord-americanes.  Turisme Andalusia.

La Solheim Cup, un torneig de golf en què participen les millors jugadores europees i nord-americanes. Turisme Andalusia. / .

Màlaga i Sevilla, seus de la Copa Davis i la Billie Jean King

El tennis va ser el gran protagonista al mes de novembre. De fet, del 7 al 12 de novembre, es va disputar a Sevilla la Copa Billie Jean King, el torneig de nacions de tennis, hereu de la Copa Federació. En aquesta edició, l'equip espanyol, capitanejat per Anabel Medina, va jugar a casa, concretament a l'Estadi de La Cartoixa de Sevilla. D'aquesta manera, Sevilla succeeix a Glasgow, al Regne Unit, que va ser la ciutat on es van jugar les Finals de la Billie Jean King Cup by Gainbridge el 2022.

Pel que fa al tennis masculí, la seu de la Copa Davis, la competició internacional de tennis organitzada per la Federació Internacional de Tennis (FIT), ha estat Màlaga. D'aquesta manera, del 21 al 26 de novembre, la cita tornarà a celebrar-se al Palau dels Esports José María Martín Carpena, com ja va succeir l'any passat. Es tracta d'una de les competicions més importants i amb més història en el món del tennis i de l'esport en general. De fet, aquesta edició serà seguida per més d'un centenar de països. L'any passat, al voltant de 63.000 persones van anar al Carpena per presenciar la competició, i d'ells el 55% provenia de fora d'Andalusia.

Málaga ha estat la ciutat escollida per ser la seu de la Copa Davis.  Turisme Andalusia.

Málaga ha estat la ciutat escollida per ser la seu de la Copa Davis. Turisme Andalusia. / .

Kings i Queens League

L'estadi de La Rosaleda, a Màlaga, va acollir la final del fenòmen esportiu de l'any: la Kings i la Queens League. Més de 30.000 persones van acudir al recinte per compartir aquesta festa del futbol i del 'streaming'. Una jornada que va estar marcada per la presència de grans estrelles futbolístiques com Joaquín, exjugador del Màlaga, i Iker Casillas, qui va exercir de àrbitre. Tal com va confessar el president de Jijantes, Gerard Romero, el de Màlaga va ser el millor públic de les tres finals que s'han disputat fins ara, superant així al del Camp Nou i al del Cívitas Metropolitano.