Eclipsi solar avui: a quina hora és i on es veurà de manera total

El fenomen astronòmic del dilluns 8 d'abril serà un eclipsi solar total

Vídeo en directe | Segueix en viu l'eclipsi solar total

Eclipsi penumbràtic de Lluna

Eclipsi penumbràtic de Lluna / CC0

Vega S. Sánchez

Un eclipsi és un fenomen astronòmic en el qual un objecte celeste passa entre un altre objecte celeste i la font de llum, creant una ombra que enfosqueix temporalment l'objecte que es troba darrere. Depenent de l'alineació exacta dels objectes i de la posició de l'observador, els eclipsis poden ser parcials, totals o híbrids.

Un eclipsi parcial ocorre quan només una part del sol o de la lluna s'enfosqueix. En un eclipsi parcial de sol, la lluna passa per davant del sol, però no el cobreix completament, deixant una porció del sol visible en tot moment. Aquest tipus d'eclipsi només és visible des d'una estreta franja de la Terra, ja que només les àrees dins d'aquesta franja experimentaran l'ocultació parcial del sol.

Un eclipsi total de sol ocorre quan la lluna passa directament entre la Terra i el sol, cobrint per complet el disc solar des de la perspectiva de la Terra. Durant aquesta mena d'eclipsi, la lluna bloqueja completament la llum solar, la qual cosa resulta en un enfosquiment total del dia durant el període de l'eclipsi.

Entre 4 i 7 eclipsis a l'any

En un any es produeixen entre 4 i 7 eclipsis, incloent-hi els de sol i els de lluna. I el normal és que s'acompanyin entre ells, és a dir, que un es produeixi mitja llunació després que l'altre, per la qual cosa "cada any hi ha almenys dos eclipsis solars i dues pigues", apunta Miguel Querejeta, astrònom de l'Observatori Astronòmic Nacional.

Des de principi d'any, ja hi ha hagut un eclipsi de lluna, coincidint amb la lluna plena, com sempre. S'ha tractat d'un eclipsi penumbràtic de lluna, que s'ha vist a Amèrica, oest d'Europa i Àfrica i est d'Austràlia. És a dir, ha estat visible en tota Espanya: en la Península i a les illes Balears i Canàries.

No obstant això, com va començar a les 5.53 hores (hora peninsular espanyola) del 25 de març i el sol va sortir a les 6.46 hores a Barcelona, els ciutadans de l'est peninsular han pogut gaudir molt poc d'aquest eclipsi. Sí que es va poder veure alguna cosa més a Galícia, que va veure començar el dia a les 7.30 hores. En total, aquest fenomen celeste enlluernador va tenir una durada aproximada de 4 hores i 39 minuts.

Mitja llunació després

Després d'aquest primer eclipsi, i després de mitja llunació -és a dir, 14 dies després- tindrà lloc el segon eclipsi de la primavera, un eclipsi més especial perquè serà un eclipsi solar total.

Un eclipsi total ocorre quan l'objecte eclipsant cobreix completament a l'objecte eclipsat, creant una ombra total. En un eclipsi total de sol, la lluna s'interposa entre la Terra i el sol, enfosquint completament el sol en una franja estreta de la Terra. Aquest tipus d'eclipsi és un esdeveniment rar i espectacular, i només es pot veure des d'una petita porció de la Terra. L'àrea de foscor total es coneix com la "zona de totalitat", i aquells que es trobin dins d'aquesta zona experimentaran una foscor total durant uns minuts.

L'eclipsi total s'iniciarà a les 18 hores 38 minuts (hora peninsular espanyola) en un punt de l'Oceà Pacífic al nord de l'atol·ló Penryn (Nova Zelanda); s'endinsarà en els estats mexicans de Sinaloa, Durango i Coahuila. D'aquí passarà pels Estats Units per Texas, travessarà: Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indiana, Pennsilvània, Nova York, Vermont, Nou Hampshire i Maine; travessarà el Canadà pel sud del Quebec, Nou Brunswick, illa Príncep Eduardo i Sant Pierre i Miquelón.

Fi de l'eclipsi

L'eclipsi acabarà a les 21 hores 55 minuts (hora peninsular espanyola) en un punt de l'oceà Atlàntic al nord de les Açores (Portugal).

El màxim de l'eclipsi es donarà a les 20 hores 17 minuts al nord de Nazas (Mèxic), sent la durada màxima de la totalitat de 4 minuts 28 segons.

En el màxim, l'amplària de l'ombra serà d'uns 197 km. En Torreón (Mèxic) la durada de la totalitat serà de 4 minuts 10 segons, a Dallas (els Estats Units), 3 minuts 50 segons i a Mont-real (el Canadà) 1 minut 58 segons.

Al vespre

A Espanya, serà visible molt feblement en fosquejar, fins al moment de l'ocàs, a les illes Canàries occidentals i en l'extrem nord-oest peninsular. A Santa Cruz de Tenerife l'eclipsi s'iniciarà a les 20 hores 17 minuts (hora canària, una hora més en la Península) i l'ocàs de sol es produirà a les 20 hores 27 minuts hora canària (una hora més en la Península).