L'assassí que no volia estar lluny de la seva mare

Igor Postolache, que va matar la nena Erika a Oviedo fa un any i mig, se suïcida la nit abans que el traslladessin a una presó més llunyana on viu la seva mare, l'única persona que li donava suport i el visitava

Igor Postolache, en una imatge d'identificació quan va ser detingut

Igor Postolache, en una imatge d'identificació quan va ser detingut / DdG

Luis Rendueles

El 5 d'abril del 2022, Igor Postolache, un moldau de 32 anys establert a Oviedo, es va convertir en un monstre. Aquell dia, Postolache va esperar, segrestar, violar i assassinar Erika Yunga, una veïna seva de 14 anys, quan la nena tornava del col·legi. Va ser detingut a casa seva i empresonat. Es va negar a declarar. Des d'aquell dia, a més del seu advocat, només una persona, la seva mare, anava des d'Oviedo a visitar-lo a la presó de Mansilla de las Mulas (Lleó), on esperava el seu judici i la seva condemna. La dona acudia amb molta freqüència, de vegades més d'una vegada per setmana, segons confirmen fonts de la presó a CAS OBERT, canal d'investigació i esdeveniments de Prensa Ibérica.

Dimarts al matí 8 d'agost, els funcionaris van comunicar a Postolache que havia de ser traslladat a una altra presó, la de Teixeiro (La Corunya). Aquella tarda, després de dinar, va ser traslladat a una cel·la del mòdul d'ingressos on estava sol. Aquella nit, Postolache es va penjar amb un cordó lligat a un travesser de la cel·la. El van trobar l'endemà al matí.

ZERO PROBLEMES, ZERO RELACIONS

Fonts de la presó lleonesa van explicar a CAS OBERT que Postolache no va deixar cap nota de suïcidi abans de treure's la vida. Era un reclús "gris", que no havia tingut cap problema de comportament, cap incident des que va arribar a la presó lleonesa; tampoc, això sí, cap relació amb altres presos ni amb funcionaris. " Va donar zero problemes, però tenia zero relacions aquí", resumeixen les fonts esmentades, que recorden les "constants visites" que li feia la seva mare, cada setmana, de vegades diverses vegades per setmana.

La dona, que no havia abandonat el seu fill malgrat el brutal crim que va cometre, va arribar a enviar una carta al diari La Nueva España, del grup Prensa Ibérica, en què demanava perdó a la família de la víctima, Erika, pels crims del seu fill.

En aquest escrit, la dona, establerta a Astúries des de fa 15 anys i que es guanya la vida netejant cases , explicava que “tant jo, com la meva família, lamentem profundament els fets succeïts, que mai no vam poder imaginar i que ens acompanyaran la resta de les nostres vides". Mostrava fins i tot la seva total confiança que el seu fill rebi el corresponent càstig per part de la Justícia . "La nostra societat té procediments judicials per castigar aquest terrible fet i serà la mateixa qui ho faci, sent (jo) conscient que mai no es podrà restituir el profund dany causat a Erika ia la seva família", subratlla. 

La mare de l'assassí assumia ja llavors el “dolor inimaginable” de la família de la víctima, i afegia que “el dolor que jo tinc tampoc no es pot mesurar”, amb l'esperança que, un cop passat un temps, els pares d'Erika accedissin a rebre-la i atengueren la seua petició de perdó. Des de llavors, la mare de Postolache era el seu únic suport i recorria regularment els 140 quilòmetres que separen Oviedo de Mansilla de les Mulas per trobar-se amb ell a la presó.

EL DETONANT

Les citades fonts apunten al trasllat a una presó més llunyana Oviedo, el lloc on viu la seva mare, com el "detonant" del suïcidi de Postolache.

"Estava baix d'ànim i el trasllat podria haver estat la gota que va fer vessar el got", expliquen fonts properes a Postolache, que diuen "no entendre" el seu canvi a una presó més llunyana: "Era un càstig per a ell i per a la seva mare", afegeixen. La presó de Teixeiro, a la província de la Corunya, on havia de ser traslladat l'endemà al matí de suïcidar-se, és a 249 quilòmetres d'Oviedo, gairebé una hora més de distància respecte a la de Lleó, cosa que faria més difícils i menys freqüents les visites de sa mare.

Postolache va entrar tranquil·lament a la cel·la on passaria la seva última nit a Lleó. No va ser registrat ni escorcollat. Es va acomiadar amb educació de dos funcionaris, als quals va desitjar "bona nit". Després, va penjar el cordó d'un dels dos travessers als barrots i es va penjar

Institucions Penitenciàries ha obert una investigació sobre el suïcidi de l'intern. Les primeres dades apunten que Postolache, que ja no estava sotmès a cap protocol antisuïcidi, va entrar lliurement i tranquil·lament a la cel·la on passaria la seva última nit a Lleó. No va ser, per tant, registrat ni escorcollat. Es va acomiadar amb educació de dos funcionaris, als quals va desitjar "bona nit" . Després, ja només a la cel·la, va penjar el cordó d'un dels dos travessers i es va penjar. La decisió de traslladar Postolache no corresponia a cap sanció disciplinària, sinó a "qüestions organitzatives", segons fonts penitenciàries.

CONFESSIÓ AL FEBRER

El mes de febrer passat, per primera vegada des que va ser detingut, Postolache va reconèixer que havia planejat atacar i matar la seva jove veïna. Acceptava així la condemna de presó permanant revisable per l'assassinat i 12 anys i mig més més de presó per l'agressió sexual. En aquest acte, l'assassí es declarava conforme amb el relat de fets de la fiscalia, en què s'afirma que el dia del crim ell "va deixar perfectament baixades les persianes de totes les finestres de casa perquè cap veí pogués veure el que anava a passar minuts després a l'interior, va guardar dins el calaix de la seva tauleta de nit una  cinta d'embalar  de color marró i  nou brides negres per si fos necessari haver d'emmordassar la menor. Finalment, va agafar  un ganivet  de taula, d'11 centímetres de longitud, i el va amagar entre la roba, va sortir del seu domicili i va esperar la nena amagat en una zona pròxima al portal, fins que ella va aparèixer".

Quan Erika es va dirigir a l'ascensor, l'acusat "s'hi va abalançar, per l'esquena i de manera absolutament sorprenent, de manera que la víctima no va poder preveure ni imaginar-se l'atac, sent impossible la defensa per part seva". Postolache "li va clavar una primera ganivetada mentre l'empenyia per les escales alhora que li  tapava la boca  perquè no cridés".

Després d'infringir-lo fins a 36 punyalades, Postolache "va aconseguir arrossegar-la fins a l'interior de casa seva ajudant-se dels  tirants de la motxilla  que la nena portava posada a l'esquena, carregada de llibres escolars. Va tancar la porta amb clau i la va portar fins al bany, on la va deixar tirada a terra per dirigir-se al seu dormitori.Allà,  amb l'únic propòsit de satisfer el seu desig sexual,  es va treure tota la roba i la va tirar a terra de la seva habitació per tornar, completament nu, a la cambra de bany on l'esperava Erika, greument ferida ja i incapaç de desplaçar-se pels seus propis mitjans”. 

En aquell moment, "va continuar clavant punyalades a la menor amb la finalitat que cessés en l'escassa resistència que aquesta era capaç d'oposar, la va despullar i va consumar la violació. Després, va deixar la víctima tirada a terra del bany i ferida de mort".

JURAT POPULAR

Des d'aquesta confessió, Postolache va continuar passant els seus dies sol a la presó lleonesa. Tenia pendent el tràmit del judici contra ell, que s'havia de celebrar amb un jurat popular. Després de la condemna, es va comprometre a rebre un tractament per a agressors sexuals .

El crim d'Erika havia estat l'últim i més greu episodi d'una sèrie d'incidents que va protagonitzar entre el 2018 i el 2019. Va assetjar almenys sis noies, diverses menors d'edat. Quatre de les víctimes van denunciar els fets, com va publicar La Nueva España, però als arxius policials hi consten dos episodis més en què  un policia de paisà i una mare van evitar que els incidents anessin a més, segons va publicar CAS OBERT, el canal d'investigació i successos de Prensa Ibérica.