Rebaixen 29 anys de presó a un excasteller que va abusar sexualment de nou nenes i no demana perdó a les víctimes

La fiscalia demanava inicialment 39 anys de presó però ha pactat una pena de 10 anys i mig que no es complirà

Audiència de Barcelona

Audiència de Barcelona / EFE

ACN

Un home ha admès aquest dilluns a l’Audiència de Barcelona que mentre era tècnic de canalla de la colla dels Castellers de Barcelona va abusar sexualment de nou adolescents menors d’edat fent-los tocaments mentre els feia massatges a casa seva entre els anys 2014 i 2019. L’acusat, a qui la fiscalia demanava inicialment 39 anys i dos mesos de presó, ha acceptat els fets denunciats per les noies i ha acceptat una rebaixa de la pena fins als 10 anys i mig de presó, que previsiblement se suspendrà. Quatre de les víctimes han confirmat les seves denúncies, però després de la vista li han reclamat que els demanés perdó, cosa que l’acusat no ha fet.

L’home portava uns 20 anys a la colla exercint diverses funcions, entre elles la de tècnic de canalla, i es va guanyar la confiança de les famílies. Convidava alguns dels nens i nenes de la colla a casa seva després dels assajos o abans d’una actuació, sobretot a les nenes i adolescents, a les quals coneixia de feia anys i feia de mentor i era el seu referent. Amb l’excusa que sabia fer massatges per tal que dormissin millor o tinguessin menys molèsties musculars, les enganyava oferint-los dolços, llaminadures i els seus menjars preferits. Durant aquests massatges en un sofà-llit va ser quan va fer tocaments al cul, els pits o els genitals de les noies. Els recomanava que es quedessin amb calcetes i samarreta, sense pantalons ni sostenidors, per tal de poder-les tocar millor. En alguna ocasió també va entrar al lavabo sense avisar tot i saber que s’estaven dutxant.

A una de les noies, de qui havia tingut la guarda durant tres mesos mentre la seva mare estava de viatge, va fer-li tocaments entre el 2014 i el 2017, quan tenia entre 16 i 18 anys. En almenys dues ocasions va aprofitar que li feia massatges quan estava boca avall per tocar-li un mugró i els genitals. La noia es va quedar bloquejada i es va fer l’adormida per sortir de la situació. A una altra jove, entre octubre i novembre del 2014 li va agafar el braç i li va recolzar sobre el seu penis en erecció. També es va quedar bloquejada fins que va reaccionar, es va fer l’adormida i va girar-se.

Entre el 2014 i el 2018 a dues altres noies, i entre el 2014 i el 2015 a una tercera, va fer-los massatges a l’esquena tocant-los els pits pels laterals i el cul, a vegades per sobre la samarreta i altres cops per sota. Una d’elles es va quedar bloquejada i només va poder creuar els braços i moure’s inquieta. Una altra li va dir que no li semblava bé, i l’home li va respondre que el massatge era així. Ella va reaccionar girant-se i fent-se l’adormida.

El juny del 2018, tornant de nit d’una excursió a les festes de Valls, va convidar diverses menors a casa seva. Els va fer massatges i va arribar a tocar-los la zona del cul. Les noies simulaven estar adormides per evitar que continués. Durant la matinada, una de les adolescents es va despertar sobresaltada en sentir uns gemecs i va veure l’acusat en un costat del sofà de la mateixa habitació on dormien totes amb samarreta i calcetes i masturbant-se mentre les mirava. La noia va fer veure que seguia dormint.

Finalment, a unes altres tres menors, entre el 2015 i el juny del 2019, els va fer massatges començant per les cervicals i acabant amb les mans sobre el cul, per sobre les calcetes. A una d’elles, a més, va tocar-li el lateral dels pits. Les menors feien veure el seu disgust dient-li que no era necessari, es giraven o es feien les adormides. Amb una d’elles va aprofitar que la noia s’estava dutxant per entrar al lavabo tot i que les companyes s’havien ofert a dur-li la tovallola, a la qual cosa ell es va negar.

El judici ha estat molt ràpid, ja que l’home, a preguntes de la fiscalia, ha acceptat els fets contra quatre de les víctimes i després ha admès la resta de fets genèricament. Quatre de les víctimes han confirmat verbalment davant del tribunal els fets denunciats. Aleshores, el ministeri públic, única acusació, ha modificat les seves conclusions inicials i ha rebaixat la petició de penes. Dels quatre delictes d’abús sexual, sis delictes continuats d’abús sexual i un d’exhibicionisme, ha passat, amb el nou codi penal, a dos delictes d’agressió sexual, set d’agressió sexual continuada i un d’exhibicionisme. Això ha rebaixat la pena de 39 anys i dos mesos a 10 anys i mig de presó, 1.080 euros de multa, prohibició d’aproximació i comunicació amb les víctimes durant cinc anys, llibertat vigilada durant cinc anys després de la pena de presó, 6.000 euros d’indemnització a cada víctima i inhabilitació per qualsevol activitat amb menors durant quatre anys.

La defensa no s’ha oposat a la pena i, quan sigui ferma, demanarà la suspensió de l’ingrés a presó, al qual previsiblement la fiscalia no s’oposarà, ja que cap de les penes individuals supera els dos anys de presó. Les víctimes no tenien advocat propi i les quatre que han declarat no han acabat d’entendre el pacte. Per això, en acabar la breu vista oral han volgut reunir-se amb el fiscal perquè els expliqués els termes de l’acord. Tot i declarar amb l’acusat separat d’elles per una mampara, en sortir s’han creuat amb ell, l’han insultat entre crits i plors i li han exigit que els demanés perdó. Alguns membres de la colla han donat suport a l’acusat, mentre que quasi ningú ha acompanyat a les noies.