Execució

Alabama aplica la pena de mort amb gas nitrogen per primera vegada als EUA

Smith es va estar recargolant durant un parell de minuts i després se'l va veure amb respiració agitada durant diversos minuts més

Kenneth Eugene Smith, condemnat a mort des de fa més de tres dècades per assassinat

Kenneth Eugene Smith, condemnat a mort des de fa més de tres dècades per assassinat / DdG

Efe

L'estat d'Alabama (sud dels Estats Units ) va executar aquest dijous al pres Kenneth Eugene Smith asfixiant-ho amb gas nitrogen , un mètode mai abans provat. A Smith, condemnat a mort per assassinar una dona per encàrrec el 1988, el van declarar mort a les 20.25 hora local (02.25 GMT de divendres) després d'haver inhalat el gas nitrogen a través d'una màscara i haver-se quedat sense oxigen . Les seves últimes paraules, ja amb la màscara posada, van ser: "Aquesta nit Alabama fa que la humanitat faci un pas enrere. Gràcies per donar-me suport. Els estimo a tots".

Periodistes que van ser testimonis oculars de l'execució van relatar que, després que el gas comencés a fluir, Smith es va estar recargolant durant un parell de minuts i després se'l va veure amb respiració agitada durant diversos minuts més. El director del Departament Correccional d'Alabama, John Hamm, va dir en roda de premsa posterior que les sacsejades del reu van ser "involuntàries", però res fora del que s'esperava. El gas nitrogen va fluir durant uns 15 minuts.

El Tribunal Suprem dels Estats Units va rebutjar minuts abans de l'execució el darrer recurs que la defensa del pres havia presentat aquest mateix dijous per 6 vots a 3, donant així llum verda a l'inici del procediment. La magistrada progressista Sonia Sotomayor, una de les 3 que van votar per aturar l'execució, va argumentar que "al no haver pogut matar Smith en el seu primer intent, Alabama l'ha triat com el seu 'conillet d'índies' per provar un mètode d'execució mai abans usat".

Des que el Tribunal Suprem va reintroduir la pena de mort el 1976, han estat executats als Estats Units 1.583 presos, 73 d'ells a Alabama.