CRÒNICA

Temps de Flors: De guardar de nit una guineu a les Pedreres a la vigilància nocturna de carros a Palau

Els veïns s’organitzen per protegir els projectes i evitar robatoris o actes incívics | Les antigues desaparicions d’una cocollona i de la figura d’un buda o el foc a la plaça dels Jurats, els fa estar a l’aguait

Josep Maria Esteve col·locant, com cada matí, la guineu als jardins de les Pedreres.

Josep Maria Esteve col·locant, com cada matí, la guineu als jardins de les Pedreres. / MARC MARTI FONT

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Veïns i voluntaris que han estat treballant en la instal·lació de projectes florals se les empesquen per protegir els seus projectes de Temps de Flors. En els darrers anys hi ha hagut episodis vandàlics i actes incívics amb robatoris de peces i flors o directament que han suposat la destrucció del muntatge. El barri de Palau-sacosta s’ha afegit per primer cop a Temps de Flors amb un projecte que rememora quan el veïnat era un poble independent. Hi ha diversos carros antics que tenen valor històric i sentimental. Tenen quasi un segle i provenen del Mas Torre Sampsona. Fins al punt que els veïns s’han organitzat en torns per evitar qualsevol acte que els faci malbé. Sempre hi ha algun veí a l’aguait. El president de l’Associació de Veïns, Valentí Giralt, explica que a la nit també hi ha una col·laboració amb un vigilant nocturn perquè ningú faci res als carros. També hi ha eines del Mas Palahí. Tot plegat amb pomes, falgueres i calibrachoes grogues.

Mentrestant, als jardins de les Pedreres, hi ha un projecte que vol ser una lliçó d’amor. El muntatge vol donar valor a la dedicació i tenir cura de l'entorn, persones, plantes i animals i s’inspira en el Petit príncep. La presidenta de l’Associació de Veïns, Pilar Adroher, indica que han decidit cada vespre guardar la figura que és l’emblema del muntatge, una guineu, i tornar-la a col·locar cada matí. D’aquesta manera s’asseguren que ningú la robi o la trenqui. A més, durant el dia, es vigila des de la guingueta, que excepcionalment per aquestes jornades, obre tot el dia.

Els carros històrics, a la Creu de Palau.

Els carros històrics, a la Creu de Palau.

I és que molts estan escamats. Hores abans d’iniciar la mostra d’aquest any, a Sant Narcís va aparèixer cremada la bola del món d’un muntatge. Fa dos dies també van robar elements del projecte del portal de Sant CristòfolL’any passat, van robar una figura del buda de la seva exposició del projecte de l’associació Siwei d’ intercanvi cultural Xina-Catalunya a la placeta del carrer Santa Clara. El 2016 va desaparèixer una cocollona feta pels alumnes de l’escola Vedruna que s’exhibia al carrer Nou. I el 2013, un foc provocat va destrossar el muntatge d’Actua arquitectes a la plaça dels Jurats abans de la inauguració. Al llarg dels darrers anys també s'han malmès altres projectes com les cares d'uns rucs a tocar de l'Onyar o un muntatge al parc de Vista Alegre.

Subscriu-te per seguir llegint