Més ajudes al sector del camp

La norma inclou mesures com la rebaixa del 20% de l’IRPF d’agricultors o una línia de crèdits a través de l’ICO

Una segadora treballant en un camp, en una imatge d'arxiu.

Una segadora treballant en un camp, en una imatge d'arxiu. / DdG

ACN/dDg. GIRONA

El Consell de Ministres va aprovar recentment un decret amb un paquet de mesures de suport al sector agrícola amb motiu de la sequera i que tindrà un impacte estimat de 450 milions d’euros. El ministre d’Agricultura, Luis Planas, va defensar que és un paquet «potent» per ajudar a pal·liar les conseqüències de la reducció d’un 40% de les precipitacions en relació amb les sèries històriques. El decret inclou mesures com la rebaixa del 20% en els mòduls de l’IRPF d’agricultors, la creació d’una línia de crèdit de 10 MEUR a través de l’ICO que «pot arribar a mobilitzar 100 MEUR» o l’ajornament de quotes a la Seguretat Social.

Planas va remarcar en roda de premsa posterior al Consell de Ministres que l’objectiu és «contribuir a aconseguir recuperar la rendibilitat de les explotacions agràries i ramaderes» i ha defensat que el decret demostra la «implicació i el compromís» de l’executiu amb el sector primari. El decret planteja mesures de caràcter social, com l’ajornament de les quotes de la Seguretat Social o la reducció del nombre de peonades per rebre el subsidi agrari a Andalusia i Extremadura de 35 a 20. En matèria fiscal, s’aprova una reducció del 20% en els mòduls de l’IRPF d’agricultors que s’estima que beneficiarà 918.000 agricultors i ramaders i reduirà la base imposable en més de 500 milions d’euros. També s’aprova l’exempció de les quotes de l’IBI de naturalesa rústica en explotacions amb una disminució de més del 30% en rendiments agraris o ramaders.

Pel que fa a la liquiditat, s’impulsarà una línia de crèdit de 10 milions d’euros a través de l’ICO, es destinaran 2,7 milions d’euros en línies de finançament per al cost dels avals de la Societat Anònima Estatal de Caució Agrària (SAECA) i s’incrementarà la dotació aprovada per a les assegurances agràries. Planas també va explicar que en la pròxima reunió europea de ministres d’Agricultura sol·licitarà un avançament del pagament de les ajudes i la flexibilització de les condicions d’aplicació de la PAC.

D’altra banda, un total de 2.260 joves han rebut l’ajut de primera instal·lació de joves agricultors des del 2015, segons les dades publicades en l’Observatori de Joves del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Així mateix, 3.317 beneficiaris joves han rebut un import de 37,7 MEUR dels ajuts a la sostenibilitat des del 2015 a Catalunya. D’aquests, el 17,85% són beneficiaris dels ajuts que dins d’aquesta línia corresponen a agricultura i ramaderia ecològiques, un 41,80% a pràctiques agroambientals, i un 40,35% a la línia relativa a compensació a zones amb limitacions. D’altra banda, el Departament ha abonat 6.507 expedients d’ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) des de 2015 a beneficiaris joves per un import superior a 218 MEUR. L’Observatori de Joves (www.observatoridejoves.cat), que ja porta 4.971 pàgines vistes i 1.120 visitants, és un espai de dades obertes i transparència, que ofereix totes les dades relatives als joves agricultors a Catalunya. Entre altres, s’hi poden consultar les dades relatives als joves que s’han incorporat a l’activitat agrària des del 2015 amb l’ajut de primera instal·lació de joves agricultors, els joves que demanen els ajuts a la sostenibilitat o bé aquells joves que demanen els ajuts directes de la Política Agrària Comuna (PAC).