Què puc fer si no puc dormir perquè escolto l'aire condicionat del veí?

Un simple ventilador o un aire condicionat pot fer que el teu son es vegi perjudicat

Queden pocs dies per arribar a l'estiu de forma oficial, tot i que, les calors i la xafogor que fa, ja determina que l'estiu ha arribat i que passarem un estiu molt calorós i amb diversos canvis de temperatura. En dies que la calor o la xafogor és tan forta és impossible dormir i el dormir és essencial per poder mantenir-nos amb energia i fer les nostres tasques diàries o gaudir del nostre dia de festa, per exemple, però si no hem dormit bé, serà impossible fer cap de les dues coses d'una forma agradable sense estar patint pel cansament, mal de cap...

És per això que, qui més qui menys, ha fet el possible per intentar alleujar aquestes incomoditats posant ventiladors i aires condicionats, sobretot a la nit. També ha obrir les finestres i balcons per intentar aconseguir una mica d’aire fresc, sobretot, intentant que hi hagi corrent d’aire.

Sorolls nocturns

El problema de dormir amb les finestres obertes, si es viu en una ciutat, és el soroll, ja sigui de trànsit, de gent al carrer o de qualsevol lladruc de gos.

I, també, de l’aire condicionat del veí.

Els sorolls a deshores poden esdevenir un conflicte entre veïns. | ISTOCK.COM

Els sorolls a deshores poden esdevenir un conflicte entre veïns. | ISTOCK.COM / ddg/AMIC. girona

Si aquest és el teu cas i tens un molest aparell a prop que t’impedeix agafar el son, el primer que has de fer és parlar amb el veí en qüestió, a veure si és possible arribar a una entesa cordial que sigui satisfactòria per a tots dos.

Per exemple, us podríeu posar d’acord en les hores per utilitzar l’aire condicionat.

Comunitat de veïns

Si no hi ha manera, hauràs d’acudir a la comunitat de veïns del responsable de l’aire condicionat, per explicar el problema.

L’article 7 de la Llei de Propietat Horitzontal assenyala que el propietari de cada pis o local podrà fer una modificació sempre que «no menyscabi o alteri la seguretat de l’edifici, la seva estructura general, la seva configuració o estat exteriors, o perjudiqui els drets d’un altre propietari, havent de donar compte de tals obres prèviament a qui representi la comunitat».

És a dir, no es poden modificar sense autorització de la comunitat de propietaris la façana, els patis interiors o la terrassa de l’edifici, que solen ser els llocs on s’instal·len aquests aires condicionats.

Límits legals

Finalment, i si res de l’anterior funciona, hauràs de trucar al teu ajuntament o administració local, ja que els límits màxims de soroll estan determinats per cada ajuntament. En general, són de 35 dB (decibels) per a l’horari diürn –entre les 7 i les 23 hores– i de 30 dB per al nocturn.

Així doncs, hauràs de demanar que facin un mesurament dels sorolls de l’aparell i iniciar així una reclamació per la via administrativa.