Cops de calor en gossos: Així has d’actuar per evitar-los

És important buscar zones amb ombra i bona ventilació, tenir aigua fresca i evitar les hores amb temperatures més altes

L’Hospital Veterinari Costa Brava ha canviat d’ubicació les seves instal·lacions a Palafrugell i ha inaugurat un nou centre més ampli i amb nous serveis

La doctora Núria Nebot atén un pacient a l'Hospital Veterinari Costa Brava

La doctora Núria Nebot atén un pacient a l'Hospital Veterinari Costa Brava / Cedida / Hospital Veterinari Costa Brava

Jaume Puig

L’estiu ja ha arribat i, amb ell, les altes temperatures. La calor comporta riscos per la salut de les mascotes i, com també passa amb els humans, un dels problemes amb els que més s’ha de vigilar són els cops de calor. Els gossos són molt susceptibles a patir malalties relacionades amb les altes temperatures i el cop de calor pot amenaçar la seva vida si no es reconeix i tracta ràpidament.

El cop de calor també es coneix com a hipertèrmia i passa quan la temperatura corporal supera més de 39,2 ºC, el rang normal de temperatura. Les causes principals que hi ha darrera d’aquesta situació, més enllà de la temperatura elevada, són la humitat elevada, la manca d’ombra, la falta de ventilació i l’activitat física excessiva.

“Els gossos regulen la seva temperatura corporal principal a través del panteix i la dissipació de calor per les potes. Algunes races com les braquicèfales, és a dir, les de nas curt com els Bulldogs o els Pugs, tenen un risc encara més elevat a causa de les seves limitacions anatòmiques per refrescar-se”, explica Núria Nebot, cofundadora i Directora Médica de l’Hospital Veterinari Costa Brava de Palafrugell.

Com reconèixer i actuar davant d’un cop de calor?

Nebot assegura que és fonamental reconèixer el primers símptomes d’un cop de calor per poder intervenir de forma immediata. Concretament, l’experta de la clínica veterinària de referència a l’Empordà i el Gironès destaca cinc senyals:

  1. Panteix i salivació excessius
  2. Respiració ràpida
  3. Genives i llengua de color vermell brillant o pàl·lides
  4. Vòmits o diarrea
  5. En els casos més greus poden aparèixer marejos, desorientació i convulsions

Davant d’aquests símptomes s’han de prendre mesures urgents. “S’hauria de traslladar el gos a una zona més fresca, preferiblement amb ombra. També s’hauria de mullar amb aigua que no sigui freda. I, el més important, si teniu cap dubte cal contactar amb el vostre veterinari per obtenir una orientació més pròxima”, apunta Nebot.

Com evitar un cop de calor en mascotes?

El cop de calor és una condició greu i potencialment mortal. Per aquest motiu, i entenent les causes que la provoquen, és important prendre algunes mesures preventives. “S’hauria de proporcionar l’ombra i ventilació adequades, aigua fresca en tot moment i evitar les hores punta de calor per sortir a passejar. I un tema molt important és no deixar mai el gos dins d’un cotxe aparcat”, afirma la Directora Mèdica de l’Hospital Veterinari Costa Brava.

Noves instal·lacions de l’Hospital Veterinari Costa Brava

Després d’estar 21 anys a l’avinguda Lluís Companys de Palafrugell, l’Hospital Veterinari Costa Brava va estrenar el mes d’abril noves instal·lacions al carrer de la Metal·lúrgia del municipi empordanès. Un canvi que ha suposat un nou salt qualitatiu en l’atenció que aquest centre veterinari ofereix als seus pacients i als seus tutors.

Les noves instal·lacions de l'Hospital Veterinari Costa Brava a Palafrugell

Les noves instal·lacions de l'Hospital Veterinari Costa Brava a Palafrugell / Cedida / Hospital Veterinari Costa Brava

El nou equipament és més ampli i modern amb noves consultes, àrees d’hospitalització, espais independents per als gats, quiròfans, una zona de rehabilitació puntera amb zona aquàtica, perruqueria i unitat dental, entre d’altres. A tot això cal sumar una zona d’aparcament gratuïta, la incorporació de nou personal especialitzat, i també l’adquisició de les tecnologies de diagnòstic més avançades.

Un centre veterinari de referència a la Costa Brava

Al llarg dels 28 anys d’història de l’Hospital Veterinari Costa Brava ha construït un servei integral i capdavanter al país, esdevenint un centre de referència a l’Empordà i el Gironès, però també atenen casos clínics de tota la província de Girona i Barcelona.

Veterinari amb urgències, hospitalització i UCI

L’Hospital Veterinari Costa Brava disposa d’un servei d’urgències 24 hores. “Com a professionals compromesos amb la salut i el benestar animal, entenem que les emergències poder passar en qualsevol moment”, expliquen des del centre. Però, a més, el centre veterinari de Palafrugell té servei d’hospitalització les 24 hores i també una Unitat de Cures Intensives (UCI) per als pacients que es troben en situació més crítica amb tots els recursos i la supervisió necessàries.

Zona d'hospitalització de gats

Zona d'hospitalització de gats / Cedida / Hospital Veterinari Costa Brava

El centre compta amb quatre sales d’hospitalització diferents: una per a gossos, una altra per a felins, per a animals amb malalties infeccioses i una pels animals exòtics. Totes elles adaptades a les necessitats del pacient, ja que cada una d’aquestes espècies necessiten una atenció diferent i personalitzada.

12 especialitats veterinàries i proves diagnòstiques

L’Hospital Veterinari Costa Brava té un equip de professionals de renom com Xavier Valls, que s’encarrega de l’àrea d’exòtics, o Lola Torres, que ho fa a oftalmologia, permeten oferir atenció a 12 especialitzats diferents. Entre aquestes destaquen neurologia, medicina interna, oncologia i quimioteràpia, cardiologia, cirurgia, dietes de prescripció, unitat dental, traumatologia i ortopèdia, a més d’un servei complet de rehabilitació i fisioteràpia.

L'Hospital Veterinari Costa Brava també tracta animals exòtics

L'Hospital Veterinari Costa Brava també tracta animals exòtics / Cedida / Hospital Veterinari Costa Brava

D’altra banda, aquest centre veterinari disposa de les tecnologies d’última generació per a fer proves diagnòstiques. Disposen de TAC, ecografia, ecocardiografia pel cor, endoscòpia o radiologia digital. Pel que fa a l’àrea d’oftalmologia disposen d’aparells de tonometria per analitzar la pressió ocular, l’electroretinògraf per veure la funcionalitat de la retina, microscopi d’oftalmologia i facoemulsigicador per a cataractes o una làmpada de fenadura per valorar l’interior del globus ocular. També tenen un aparell de comptage i identificació de paràsits en femtes, i també han incorporat Imagist per tenir diagnòstics in situ de citologies de tumors.

Proves d'oftalmologia a l'Hospital Veterinari Costa Brava

Proves d'oftalmologia a l'Hospital Veterinari Costa Brava / Cedida / Hospital Veterinari Costa Brava

Perruqueria per animals

A l’Hospital Veterinari Costa Brava també ofereix un servei d’higiene, tractaments dermatològics i perruqueria per a mascotes. Tenen professionals qualificats que s’adapten a tots els animals. Bany, tall de pèl, tall d’ungles, buidat de les glàndules anals... Tot això amb l’objectiu de cuidar també de l’aparença dels animals.

Perruqueria de l'Hospital Veterinari Costa Brava

Perruqueria de l'Hospital Veterinari Costa Brava / Cedida / Hospital Veterinari Costa Brava

Més informació

Al seu web

972303647