La DO Empordà supera els 6 milions d’ampolles venudes en un any

El mercat gironí continua concentrant la majoria de les vendes, amb el 50% del total, i destaca també l’augment a la resta de Catalunya, que ja representa prop del 25% de totes les ampolles comercialitzades

Un mom ent d’una verema en vinyes empordaneses, en una imatge d’arxiu. | DDG

Un mom ent d’una verema en vinyes empordaneses, en una imatge d’arxiu. | DDG / ddg. figueres

DdG

La Denominació d’Origen Empordà va vendre per primer cop més de 6 milions d’ampolles en un mateix any. Concretament, el 2022, els cellers empordanesos van comercialitzar 6.017.362 ampolles, que representa un augment del 3% respecte a les 5.839.749 unitats venudes l’any anterior, segons es recull textualment a la web de la DO Empordà.

En aquest sentit, segons queda recollit al seu apartat d’actualitat, el mercat gironí continua concentrant la majoria de les vendes de la denominació amb el 50,4% de total, un percentatge molt similar respecte a l’any anterior, gràcies a la confiança i l’aposta dels consumidors locals pel vi de proximitat. De l’exercici del 2022, destaca especialment «l’augment de vendes a la resta de Catalunya, amb el 23,4% del total davant del 20% de l’exercici del 2021», segons s’afirma textualment a la web. A més, aquest augment s’ha concentrat principalment a les comarques de Barcelona, on el Consell Regulador de la denominació i els cellers empordanesos «han realitzat els darrers anys una intensa campanya de promoció per donar a conèixer els seus vins a través de diverses accions comercials». Aquestes campanyes donen els seus fruits i la prova és el balanç tan positiu que es presenta a nivell de comercialització i expansió de la marca i el prestigi dels vins empordanesos.

I quins són els vins més venuts i on s’han comercialitzat? Doncs segons la DO Empordà la venda directa al celler representa el 16,2% del total, mentre que les ampolles comercialitzades a l’Estat espanyol suposen el 3,4% de tot el negoci. Finalment, les exportacions se situen en el 6,6%, un percentatge una mica inferior respecte l’any 2021 que era del 8%. Els cellers empordanesos van exportar 383.146 ampolles a una quarantena de països, principalment a Suïssa, Alemanya, els Estats Units, Bèlgica, la Xina, Països Baixos, França o el Regne Unit.

Per tipologia de vi, el negre continua sent la varietat més venuda amb 3,4 milions d’ampolles venudes. En segon lloc, els vins blancs amb 1,7 milions d’ampolles; a continuació els rosats, amb 642.425 ampolles i, finalment, els vins dolços amb 99.088 ampolles.

Aquestes dades es van donar a conèixer la mateixa setmana que el Consell Regulador de la DO Empordà i els cellers empordanesos van celebrar una nova edició de la fira Tocs de Vi de l’Empordà a Girona, un dels principals esdeveniments enogastronòmics de les comarques gironines. La proposta celebrava enguany la seva desena edició i, entre el 5 i el 10 de juny, va oferir una variada programació. L’acte central de la mostra, que sempre té una excel·lent acollida a la capital gironina, va ser els dies 9 i 10 de juny i el seu epicentre va ser la plaça de la Independència. Durant aquestes jornades, un total de tretze cellers de la denominació van oferir els seus vins que, a diferència d’altres anys, van ser maridats amb tastets de productes de proximitat oferts pel segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent i per diversos establiments de la ciutat. Tocs de Vi de l’Empordà també va oferir amb molt d’èxit catorze tastos de vins empordanesos a espais emblemàtics de la ciutat.