L'exesportista Iria Esteller denuncia maltractaments de la parella a Cadaqués

La denúncia es va formular el mes passat després d’un presumpte episodi violent en el qual assegura va témer per la seva vida. El Jutge ha ordenat que l’acusat no s’apropi a la víctima ni hi contacti

L'exesportista Iria Esteller

L'exesportista Iria Esteller / Imatge cedida

DdG

La campiona d’Espanya de natació, medallista europea de waterpolo i coordinadora de Catalunya de la la Fundació Cousteau, Iria Esteller, de 33 anys, ha denunciat maltractaments per part de la seva parella. La denuncia es va formular el mes passat després d’un presumpte episodi violent. El jujtge ha ordenat mesures cautelars. L’acusat, un veí de 53 anys, no es pot apropar a la víctima ni establir-hi contacte. La jove ha denunciat que incompleix les mesures. 

«Vull parlar per donar suport a altres dones que m’han ajudat, perquè he vist molts casos que per por i amenaces no marxaven». Esteller defensa que ha decidit afrontar amb valentia la situació. «Tinc dues opcions: fer-me petita i amagar-me o tirar endavant i lluitar», diu convençuda. 

La parella es van conèixer fa un any a Cadaqués i la noia es va establir a la vivenda de l’acusat. En la denuncia, la jove relata que amb el temps es va adonar que tenia un «greu problema» que generava conflictes pels canvis d’humor.  

Els primers episodis de maltractaments que denuncia haurien estats crits, amenaces i llançament d’objectes. Però durant la convivència ha denunciat dos episodis més agressius en un dels quals ell l’hauria agafat pel coll sense deixar-la respirar i encastant-la contra la paret. Aquest fet hauria succeït el juny de 2022. Uns mesos més tard, al setembre, segons consta a la denuncia presentada als Mossos, l’hauria «agafat per les espatlles, immobilitzat contra la paret, donant-li cops de cap contra la paret».

Els crits, amenaces i insults haurien estat una constant relata Iria Esteller que assegura que ella vivia amb por. Durant el temps que van conviure no va denunciar els fets ni va acudir al CAP fins al darrer episodi, que assegura que la va fer témer per la seva vida.  

Denuncia als Mossos

Els fets que van acabar en denuncia es van produir presumptament al domicili de la parella el 12 d’abril. Segons la jove, l’home intentava que no marxés a l’Estartit on l’esperava la família. En la denúncia explica que la immobilitzava a la paret i li va llançar una capsa de decoració de fusta amb pedres. Van forcejar, ell l’agafava pel jersei i ella intentava fugir. Se n’hauria pogut desempallegar i sortir corrents, però hauria rebut una cossa al coxis. Durant la discussió, ella va aconseguir trucar a un familiar seu per demanar auxili i aquest va alertar la policia. 

La jove es va traslladar fins al CAP de la població mentre els agents acudien a l’habitatge. En un informe mèdic, se certifiquen les lesions als braços i la marca de la sabata al vestit a l’esquena. Va interposar la denuncia i es van obrir diligències al Jutjat de Violència de Gènere de Figueres el 18 d’abril i estan citats per al 27 de setembre al Jutjat Penal número 1 de Figueres.

En la interlocutòria del jutjat es constata que l’informe mèdic forense es descriuen «lesions que son compatibles amb els fets descrits». S’estima que hi ha indicis suficients per considerar l’existència de risc per a la víctima i s’acorden mesures de protecció. 

L’acusat, amb qui Diari de Girona ha intentant contactar sense èxit, té prohibit apropar-se a menys de 200 metres de la víctima, acudir al seu lloc de treball, domicili o residencia temporal o qualsevol altre indret que ella frequenti. Tampoc es pot comunicar per cap mitjà, ni escrit ni telefònic. Li suspenen el dret a tinença i ús d’armes, i ha d’entregar totes de les quals disposi.

La denunciant ha comparegut de nou per denunciar que ell no ha complert les mesures cautelars. Resideix a un domicili d’un familiar situat al mateix carrer. Per tant, l’home hauria de marxar d’on es troba actualment i no ho fa denuncia Iria Esteller. A més, hauria contactat amb ella. La jove assegura que viu angoixada i amb por.