El Consell i Figueres volen reactivar la col·laboració per a potenciar la comarca

La construcció i gestió del centre d'acollida d'animals a Pedret i Marzà, l'impuls a l'activitat econòmica des d'una agència comarcal i l'impuls conjunt de la promoció turística són a la carpeta d'assumptes d'aquest mandat

«Hem de trobar objectius comuns», reconeix Badosa

Diversos alcaldes i els expresidents del Consell Comarcal durant l’acte d’investidura.

Diversos alcaldes i els expresidents del Consell Comarcal durant l’acte d’investidura. / Santi Coll

Santi Coll

Les relacions entre l’Ajuntament de Figueres i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà han passat per diferents etapes de més o menys bonança. Durant el darrer mandat, hi ha hagut un cert distanciament provocat per la discrepància de criteris i objectius en alguns temes concrets, com ara la construcció del centre d’acollida d’animals a Pedret i Marzà.Durant el recent ple d’investidura del Consell, el nou president de l’ens comarcal, Agustí Badosa, i l’alcalde Figueres, Jordi Masquef, van escenificar un acostament evident. Acabat d’escollir, Badosa va deixar clar en el seu primer discurs que té la voluntat «d’alinear», el Consell i Figueres. I ho va fer amb Masquef assegut a la primera fila dels convidats a l’acte, entre els quals hi havia els expresidents Marià Lorca, Jordi Cabezas, Pere Vila, Consol Cantenys, Montse Mindan i Sònia Martínez.

Badosa va expressar que el seu convenciment «que tots som aquí amb un mateix objectiu: servir a totes les empordaneses i a tots els empordanesos amb la voluntat de millorar la seva vida, tant col·lectivament com en l’àmbit més individual de les persones i de les seves famílies. Cal recordar que som la comarca més àmplia, més diversa i més complexa de Catalunya i, per tant, els nostres reptes van en consonància».

Com a nou president del Consell Comarcal, es va posar «a disposició de tots els ajuntaments de la comarca i, per tant, de tots els empordanesos en general per a atendre les seves demandes, per a la defensa de les causes justes, per a millorar les condicions socials, econòmiques i mediambientals de l’Alt Empordà».

Agustí Badosa va deixar per al final el missatge destinat a l’Ajuntament de Figueres, sense embuts, posant èmfasi «com un fet diferencial i espero que no temporal» a la capacitat «d’alinear-nos amb la capital de comarca, per trobar objectius comuns que siguin de benefici mutu i sempre amb el màxim respecte institucional. Figueres sola ja és una tercera part de la població de la comarca i, per tant, hem d’estar sincronitzats. Som una comarca diversa, complexa, rica en el sentit més ampli de la paraula, però amb desigualtats socials i, per exemple, amb un PIB, que no respon als èxits de sectors econòmics com el turístic i que, en conseqüència, hem d’estar al costat de noves propostes que puguin venir d’implantació de sectors econòmics amb millor valor afegit».

Un cop escoltat el discurs, Marià Lorca, qui fou el primer president del Consell Comarcal el 1988, manifestava la seva satisfacció «per haver sentit les paraules de Badosa. Figueres i el Consell han de caminar junts. La capital de la comarca ha d’exercir el seu lideratge fent costat a la resta de municipis en tot moment».

Agustí Badosa amb Jordi Masquef i Josep Maria Bernils.

Agustí Badosa amb Jordi Masquef i Josep Maria Bernils. / CCAE

A la carpeta de temes destacats, Agustí Badosa considera que les dues entitats han de tirar endavant amb consens «la construcció del centre d’acollida d’animals apostant per una instal·lació d’abast comarcal, seguint el segon projecte modificat i amb un model de gestió que hem de compartir tots plegats». També considera rellevant «una aposta ferma per la promoció turística, sense discrepàncies i aprofitant el pes específic que té Figueres en aquest àmbit. Junts podem actuar amb molt més muscle» i, finalment, aposta per «una promoció econòmica més àmplia que inclogui la creació d’una nova agència comarcal. Tots plegats hem de tenir les mires més obertes i superar etapes anteriors que ens han mantingut massa distanciats».

Per la seva banda, l’alcalde de Figueres obre la porta «a treballar tots junts per la nostra comarca. Des de Figueres, posarem tots els esforços per potenciar la marca Empordà, que ens identifica com a territori capdavanter en molts aspectes». Jordi Masquef considera que «el Consell Comarcal és una gran eina per ajudar els pobles de l’Alt Empordà, especialment els més petits, però els grans també hi hem de ser i Figueres ha d’exercir el seu paper de capital en tots els sentits».