Desenes de persones tallen els accessos a l'Escala en contra del parc eòlic marí de Roses

S'han repartit butlletes als conductors per fer palès que no volen un projecte que "només enriqueix les multinacionals"

Gerard Vilà / ACN

Gerard Vilà / ACN

Desenes de persones contràries al parc eòlic marí de Roses han fet talls intermitents als accessos de l'Escala , per mostrar el seu rebuig al projecte. Durant dues hores han interromput de manera puntual el trànsit – sense generar grans cues - per fer saber als conductors que "el territori no vol un projecte que només beneficia les grans multinacionals". Durant aquests dos talls s'han repartit butlletes amb la informació sobre el parc eòlic i el que s'hi vol acabar fent. El portaveu de la plataforma Stop Macroparc Eòlic Marí, Jordi Ponjoan, diu que l'acció pretenia fer veure a la ciutadania les dimensions del parc i que "no és la manera de fer la transició verda que necessitem".

Nova protesta dels contraris al parc eòlic que es vol construir a la badia de Roses. Aquesta vegada han fet sentir el seu malestar a l'entrada de l'Escala, on han repartit butlletes als nombrosos conductors que accedien a la localitat alt empordanesa. Molts d'ells eren visitants que es quedaven sorpresos amb l'acció i que volia posar de manifest "la opinió contrària del territori" a un projecte que "beneficia grans multinacionals".

El portaveu de la plataforma Stop Macroparc Eòlic Marí, Jordi Ponjoan, ha destacat que la majoria de conductors es mostraven solidaris i ha assenyalat que el més important és que "el Govern se n'adoni que aquesta no és la zona per fer un macroparc eòlic marí".

En aquest sentit, Ponjoan ha recordat que l'exconsellera d'Acció Climàtica i actual diputada al Congrés, Teresa Jordà, va visitar el parc eòlic que hi ha a Dinamarca. "El que va anar a veure allà té unes característiques completament diferents. El que nosaltres diem és que en el marc de l'Empordà, no té cabuda", remarca.

El portaveu dels contraris al macroparc ha tornat carregar contra la prova pilot que vol posar en marxa la Generalitat i que considera "completament erroni". "Es tracta d'un emplaçament que està mal buscat, ja que és un espai d'alt valor natural i el que s'ha de fer és procurar conservar-lo", ha assenyalat Ponjoan.

La protesta a l'Escala, que s'ha fet simultàniament a Sant Climent Sescebes on també s'han tallat els accessos, ha estat controlada pels Mossos i ha durat prop de dues hores.

Qualitat per sobre del rèdit econòmic

Des del Departament d'Acció Climàtica ja es va advertir que els criteris de “qualitat” tinguin més pes que els econòmics en la valoració dels projectes d’eòlica marina que optin a la subhasta de l’Estat per instal·lar molins al golf de Roses.

Així ho va dir el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, en una visita a les instal·lacions del parc eòlic WindFloat Atlantic de Viana do Castelo (Portugal). Mascort va explicar que el Departament està ultimant una proposta, que treballarà amb els ajuntaments afectats, per influir en el concurs. ,

Mascort va assenyalar que l’objectiu és convertir l’aprofitament eòlic en una “oportunitat” pel desenvolupament de la indústria local i, alhora, “mitigar” els possibles impactes que pugui tenir en altres sectors que hi hauran de compatibilitzar els usos.