L'Ajuntament de Figueres ampliarà l'aparcament del Far enderrocant les grades

El govern ha negociat una ampliació del contracte amb més espai i cinc anys més

S'enderrocaran diverses estructures per fer-lo visible i accessible als conductors des de l'avinguda Vilallonga

L'aparcament del Far, en un imatge d'arxiu.

L'aparcament del Far, en un imatge d'arxiu. / DdG

Carme Vilà

Carme Vilà

L'Ajuntament de Figueres ampliarà l'aparcament del Far alhora que l'obrirà per l'avinguda Vilallonga enderrocant les grades de l'antic camp de futbol i altres estructures. Això suposa l'ampliació del lloguer de l'espai a l'Asil Vilallonga, tot i que els primers anys no hi haurà un increment del preu del lloguer. Les obres que s'hi portaran a terme han de permetre obrir l'accés d'aquest espai, fer-lo més visible i se'n faci més ús. El govern estudia si continuarà sent gratuït o hi haurà alguna tarifa simbòlica.

El govern (Junts) va aprovar al darrer ple municipal el decret per la contractació de les obres d'enderroc de diverses estructures per un import d'uns 47.000 euros. L'alcalde, Jordi Masquef, constata que "ens donarà una visibilitat molt més gran, sobretot amb l'enderroc del mur on hi ha l'avinguda Vilallonga, tot el mur del carrer del Far, l'enderroc del bar (on hi havia hagut problemes d'ocupacions), i sobretot de l'espai de la grada".

Els treballs permetran convertir-lo en un "espai diàfan", diu Masquef amb la voluntat, a més, que es pugui accedir a l'aparcament des de la carretera de Roses, l'avinguda Vilallonga perquè "tingui un ús intensiu".

Des d'ERC, la regidora Agnès Lladó, va plantejar qüestions com el preu del lloguer, si suposava un encariment, o si en un futur es faria pagar per estacionar.

Actualment, es disposava d'uns 7800 quadrats i ara es passarà a ocupar 12.745 metres quadrats.

Els terrenys es van llogar l'abril del 2019 per un import d'uns 48.000 euros i un contracte de deu anys. El termini s'amplia cinc anys més i amb la potestat de desistir abans d'acabar-lo amb una mínima penalitat, la mateixa del contracte actual.

El contracte suposa més metres quadrats pel mateix preu durant un temps. Es mantindrà a uns 3,20 euros el metre quadrat els primers anys i després anirà pujant progressivament fins als 4 euros.

L'alcalde va exposar que hi ha dues qüestions que estan en estudi. En primer lloc, si seguirà sent totalment gratuït i si es definirà un espai per a autocaravanes.

L'aparcament del Far està situat a l'antic camp de la UE Figueres. La grada que ara s'enderrocarà va ser construïda als anys vuitanta quan la Unió va fer el salt de Tercera a Segona B, just abans de l’ascens a Segona A i de l’estrena, el 1986, de l’Estadi de Vilatenim. Es va plantejar com a estacionament a prop de la ciutat. Des del principi, però, no ha tingut l'afluència de vehicles que s'esperava. Per això els governs municipals han anat portant accions per revertir-ho perquè es considera que està situat molt a prop del centre històric i és un bon estacionament dissuasiu per evitar que molts vehicles accedeixin al centre.