Investigadors senegalesos estudien la gestió de l’aigua de Torroella

La visita s’emmarca en un projecte de cooperació internacional i interuniversitària

La trobada entre els investigadors i l’Ajuntament de Torroella.

La trobada entre els investigadors i l’Ajuntament de Torroella. / Ajuntament de Torroella

DdG

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acollit aquests dies a Ngor Ndour Bamol i Ali Sow, dos professors de la Universitat Assane Sech de Ziguinchor (UASZ) de Senegal que estudien la gestió de l’aigua de Torroella per aplicar-la al delta del Casamance. En concret, s’han tractat temes com l’experiència de la Junta Central d’Usuaris d’Aigua del Baix Ter, les iniciatives engegades per a la gestió o resolució de la salinització als aqüífers del Ter, el Fluvià i la Muga, i també s’ha fet una visita la maresma recuperada de la Pletera. 

Els professors senegalesos estan especialment interessats en conèixer l’experiència local per incorporar actuacions de gestió que els permetin aplicar per frenar la salinització del delta del Casamance, al seu país. La regió de la Casamance, al sud del Senegal, està patint les conseqüències de la salinització del Delta del riu Casamance i de les terres agrícoles de la zona, que es tradueix en problemes socials i econòmics per la població. Davant d’aquesta realitat, la Federació d’Associacions de persones de la Casamance a l’Estranger (FACE), ha començat a treballar amb el Fons Català, la UPC, la UASZ per impulsar un projecte de cooperació internacional dedicat a entendre i limitar els impactes ambientals i socials de la salinització al delta. 

Un projecte de cooperació

La trobada va ser coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i va comptar amb la participació del regidor de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, Txiqui Sánchez; el tècnic de la Junta Central, Joan Solà; el director científic del Projecte LIFE Pletera, professor de la UdG i director de la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis, Xavier Quintana; Eva Vendrell, professora de la UPC i Lídia Martos, tècnica del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. 

Amb aquest intercanvi s’espera posar la primera pedra d’un projecte pioner que busca consolidar un grup de treball internacional.