Un home mata el fill de cinc anys a ganivetades a Bellcaire d'Empordà i fereix greument la seva dona

Troben un nen de cinc anys assassinat i la mare apunyalada en una casa de Bellcaire

Les imatges de l'actuació policial i judicial en el crim de Bellcaire

Més de 200 persones condemnen el crim de Bellcaire d'Empordà: "Cal erradicar el patriarcat"

Vídeo: Troben un nen assassinat i la mare apunyalada en un pis de Bellcaire

ACN

Els Mossos d'Esquadra han detingut el pare d'un nen de cinc anys que ha mort assassinat en un pis de Bellcaire d'Empordà. La mare del menor ha resultat ferida molt greu en ser apunyalada. Els fets han succeït de matinada, al carrer del Ter Vell de la localitat baix-empordanesa, i ambdues víctimes han resultat apunyalades. La mare ha tingut temps de demanar ajuda als veïns cap a quarts de cinc de la matinada i han pogut alertar els efectius d'emergències. La dona, de 29 anys, ha pogut ser atesa pel SEM i traslladada en estat crític a l'Hospital Josep Trueta, mentre que pel menor malgrat els intents dels sanitaris, no l'han pogut remuntar i ha mort arran de les ferides d'arma blanca.

La parella estava en tràmits de divorci i hi hauria antecedents de violència masclista. L'home hauria entrat de matinada a la casa i després hauria fugit. Els Mossos d'Esquadra han activat la cerca sobre el terreny i han aconseguit localitzar el pare caminant per una carretera d'Albons, on se l'ha detingut.

Segons expliquen alguns veïns, la parella no era gens problemàtica, de fet, aquest passat dimarts el pare havia anat a buscar el nen a l'escola. La família era de Bellcaire, tot i que el pare era originari de l'Escala, i feia 4 anys que vivia en aquesta casa. La dona, de 29 anys, té família al municipi i l'home treballa en una empresa de muntatge de tancaments.

Fins al lloc dels fets s'hi han desplaçat agents de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) dels Mossos d'Esquadra de Girona, la comitiva judicial i la policia científica. La funerària s'ha emportat el cadàver de la criatura cap a l'institut de medicina legal i forense de Girona pels volts de dos quarts d'onze.

L'alcalde de Bellcaire, Josep Molinas, ha explicat que, de bon matí, s'han activat tots els protocols i que s'ha proporcionat suport psicològic per als nens de l'escola i per a tothom qui ho necessiti. Es decretaran tres dies de dol al municipi i per a aquesta tarda s'ha convocat un minut de silenci a les set de la tarda a la plaça Comtes d'Empúries del municipi.

Reconstrucció del crim en presència del detingut

El presumpte autor del crim ha tornat al lloc dels fets cap a un quart de cinc de la tarda. Assistit per la seva advocada, el detingut ha accedit a participar en la reconstrucció dels fets davant els investigadors i la comitiva judicial. La diligència ha acabat cap a tres quarts de sis, quan un cotxe dels Mossos se l'ha tornat a endur. Al carrer, veïns l'han increpat cridant-li "assassí". L'home està pendent de passar a disposició judicial. La mare continua ingressada a l'hospital Trueta en estat crític, estable i pronòstic reservat.

Segons fonts properes al cas, durant la reconstrucció que han fet a l'escena del crim davant la comitiva judicial i els investigadors dels Mossos d'Esquadra, el detingut ha reconegut que aquest dimecres a la matinada ha fet servir les seves claus per entrar al domicili. També ha admès que anava armat amb una navalla.

A dins de l'immoble, hi havia la mare, de 29 anys, i el petit, de 5 anys. L'arrestat ha afirmat que s'ha dirigit fins a l'habitació de la dona, on hi havia la mare i el nen dormint, i s'ha llançat damunt d'ella. Segons la seva versió, ha estat aleshores quan ha sentit el petit plorant, l'ha "empentat" i el nen se n'ha anat cap a la seva habitació.

L'home, de 27 anys, ha afirmat que l'última imatge que té del petit és estant de bocaterrosa i immòbil al seu llit. Fonts properes a la investigació han indicat a l'ACN que el nen tenia diverses ganivetades a la zona del pit.

Després de perpetrar l'atac, el detingut ha explicat que ha marxat del domicili però que ha tornat una estona més tard. En aquell moment, s'ha trobat la dona a la porta i l'ha arrossegat de nou cap a dins de l'immoble. L'home ha afirmat que llavors l'ha colpejat a la cara amb un objecte de ferro i ha fugit del domicili.

El detingut per haver matat presumptament el seu fill i haver ferit la dona, entra en el cotxe dels Mossos d’Esquadra després de la reconstruccció del fets.

El detingut per haver matat presumptament el seu fill i haver ferit la dona, entra en el cotxe dels Mossos d’Esquadra després de la reconstruccció del fets. / Aleix Freixas / ACN

Segon crim de la setmana

Es tracta del segon crim a Catalunya en tot just dos dies. Dilluns passat un home va matar i va esquarterar a la seva exparella en un habitatge d'Amposta. S'espera que aquest acusat, que va ser detingut poc després per agents de la policia local de la localitat, passi a disposició judicial aquest dimecres.

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha expressat el seu "dolor i ràbia immensa" davant del cas de presumpta violència vicària a Bellcaire d'Empordà aquest dimecres. En una piulada a les xarxes socials, Verge ha recordat que només fa dos dies es va produir un feminicidi a Amposta i aquest dimecres un home ha matat el seu fill i ha ferit greument la mare d'aquest a Bellcaire d'Empordà. "El masclisme mata. És urgent aturar-lo Prou!", ha dit. Sobre el cas de Bellcaire, el Departament ha activat el suport psicològic a l'entorn de les víctimes i s'ha posat a disposició de l'ajuntament per activar els protocols escaients.

Les primeres reaccions al crim de Bellcaire no es van fer esperar. La ministra de Sanitat, Mónica García, ha assegurat en TVE que és necessari lluitar contra l'"horror descarnat de la violència masclista" així com contra el "negacionisme". Ha destacat que "com a societat i com a govern hem de donar una resposta inequívoca a una violència que continua tenint lloc al nostre país i hem de ser absolutament implacable amb això". També ha afegit que la violència vicària és "el major dolor que es pot infligir" i ha insistit que cal "posar punt i final a una violència masclista estructural" en la societat.

La xacra de la violència vicària

A l'inici de l'any, un home va matar als seus fills, de 7 i 10 anys, en un habitatge a Barcelona i després de va suïcidar. Va ser l'últim cas de violència vicària a Catalunya fins a la mort del menor de 5 anys la passada matinada a Bellcaire. Aquest 2024 és un any tràgic quant a violència vicària amb aquests tres crims més l'assassinat d'altres dues nenes a Almeria a les mans del seu pare el passat 17 de març.

L'anterior assassinat d'un menor per a fer mal a la mare registrat a Catalunya es remunta a la fi d'agost de 2021 quan un home va matar al seu fill en un hotel de Barcelona i després es va suïcidar prop de l'aeroport.

Abril, de 5 anys, va ser l'última de l'any passat i la que feia número 50 per aquesta mena de crims a Espanya des que es van començar a elaborar les estadístiques l'any 2013. El seu pare la va matar al costat de la seva mare, Tatiana Beatriz, de 25 anys, a Madrid. 

Entre el 2013 i el 2023, 26 nens i 24 nenes van ser assassinats pels seus pares o parelles de les seves mares en aquesta mena de violència de gènere que pretén causar el major dels danys a les dones. Aquest 2024 s'han comptabilitzat cinc noves morts per violència vicària a Espanya.

Les dones que pateixen una situació de violència disposen del servei d'atenció permanent al número 900 900 120, gratuït i confidencial. També poden trucar al telèfon d'emergències 112.