Per què plou tant aquest estiu?

"En les últimes setmanes estem observant alguns patrons atmosfèrics més típics de la tardor i de l’hivern que no de l’estiu", assegura el meteoròleg de l’Aemet Rubén del Campo

Precipitacions, damunt de la ciutat de Barcelona.

Precipitacions, damunt de la ciutat de Barcelona. / ALFONS PUERTAS / OBSERVATORI FABRA (RACAB)

Valentina Raffio

Espanya està vivint un estiu una mica anòmal. El canvi d’estació no només ha portat una pujada dels termòmetres arreu del país sinó que, a diferència d’altres anys, la calor ha vingut acompanyada de pluges intermitents i cel ennuvolat. ¿Però per què fa tan mal temps aquest estiu? «S’estan donant una sèrie de fenòmens que no són típics d’aquesta època de l’any. Estem observant alguns patrons atmosfèrics més típics de la tardor i de l’hivern que no de l’estiu», resumeix Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) en una entrevista amb El Periódico de Catalunya.

Segons el calendari meteorològic, l’estiu va començar oficialment el dia 1 de juny. Al llarg d’aquest mes, les pluges han sumat una mitjana de 67 litres per mig quadrat al conjunt d’Espanya. «És més del doble del que sol ploure en un mes de juny», destaca Del Campo. Les anàlisis preliminars apunten que podríem ser davant el segon mes de juny més plujós de tot el segle XXI, tan sols superat per un 2010 en el qual es van recollir 69 litres per metre quadrat. «Els registres confirmen que som davant un juny més plujós del que és normal», certifica el meteoròleg.

Les pluges d’aquest estiu no només sorprenen per la seva abundància sinó que, a més, recorden les pluges típiques d’altres estacions. La primera borrasca de l’estiu, de fet, va arribar amb caires més tardorals que estiuencs. «A principis de juny vam viure l’arribada d’‘Óscar’, la quinzena gran borrasca de la temporada. Va ser com una tempesta tardoral fora de temporada», explica Del Campo. L’arribada d’aquesta borrasca va deixar rècord de precipitacions a Portugal, amb fins a 600 litres per metre quadrat a Madeira, i dies de pluges contínues en diversos punts d’Espanya.

Però per què aquest estiu està sent tan plujós? Rubén del Campo dona algunes claus per entendre aquestes condicions tan inusuals.

El bloqueig escandinau

Un dels factors que més està marcant el temps d’aquest estiu és un fenomen que està tenint lloc en latituds altes del continent europeu. Es tracta del conegut com a ‘bloqueig escandinau’, un anticicló que es forma entre el Regne Unit i Escandinàvia i que bloqueja l’avanç de borrasques. Aquest fenomen es comporta com una espècie de muralla que, d’una banda, blinda el ‘bon temps’ en aquesta zona i que, d’altra banda, promou el pas de situacions d’inestabilitat atmosfèrica en latituds més baixes. Això és el que està provocant que el mal temps persisteixi en llocs com Espanya fins i tot en una estació on, de normal, se solen donar estius més espaiosos.

Calor marina

Un altre dels factors que està alimentant les pluges estiuenques és la calor marina. De la mateixa manera que es va produir l’any passat, aquest estiu s’estan tornant a registrar rècords de temperatura a les aigües superficials tant de l’Atlàntic com del Mediterrani. Segons explica Del Campo, aquest factor per si sol no provoca un augment de les precipitacions però sí que pot contribuir a la creació de la tempesta perfecta. Un estudi del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) apunta que la combinació d’una calor marina elevada i persistent, l’elevada presència de vapor d’aigua a l’atmosfera i l’arribada d’una situació d’inestabilitat atmosfèrica augmenten el risc de pluges torrencials.

Efectes d’El Niño

Fa mesos que la comunitat científica adverteix de l’arribada d’El Niño, un fenomen que amenaça d’alterar encara més el clima terrestre. ¿Podrien ser les pluges d’aquest estiu símptoma de l’inici d’aquest cicle? Del Campo afirma que encara és aviat per percebre els efectes d’aquest fenomen. Sobretot a Espanya. «Fa un mes que sabem que aquest fenomen s’ha iniciat a les aigües del pacífic tropical, però encara és aviat per percebre’n els efectes a Espanya». En aquest sentit, el meteoròleg vaticina que els efectes d’El Niño a Europa podrien començar a sentir-se de cara a la tardor, quan l’augment de la temperatura de les aigües podria coincidir amb l’arribada de borrasques i, llavors sí, desencadenar una estació de tempestes més freqüents i intenses. 

Canvi climàtic

¿Sabem si la crisi climàtica té alguna cosa a veure amb tots aquests fenòmens? Segons explica Del Campo, es necessiten més estudis d’associació per poder establir-ne un vincle directe. Això sí, el meteoròleg afirma que hi ha estudis que suggereixen que les situacions d’inestabilitat atmosfèrica com les que estem vivint ara mateix podrien ser més freqüents a causa de l’avanç del canvi climàtic. Alguns investigadors, de fet, suggereixen que l’escalfament de l’Àrtic podria estar propiciant les situacions de bloqueig anticiclònic al nord del continent. De la mateixa manera, també hi ha evidències que apunten que l’augment de temperatures de les aigües que alimenten les tempestes està relacionat amb l’escalfament global desencadenat per la nostra espècie.

Un mes de juny amb molta precipitació a excepció del litoral

Catalunya ha viscut un mes de juny amb més pluja de l’habitual, a excepció de zones del litoral. Les pluges han estat benvingudes tant al camp com als embassaments, que en les darreres setmanes han millorat les seves reserves. Tot i que la situació és millor que quan es va declarar l’excepcionalitat per sequera, de moment l’ACA manté les restriccions existents.

Ponent, la depressió Central i àmplies zones del delta de l’Ebre han estat les zones que han concentrat més precipitació el darrer mes. La resta del país, a excepció del litoral, que va tornar a viure un mes sec, també ha tingut més pluja de l’habitual. La precipitació acumulada està distribuïda de nord a sud i d’oest a est, com a resposta a les pertorbacions atlàntiques que van afectar Catalunya,

Si bé al conjunt de Catalunya només cal anar fins a l’any 2020 per trobar un mes de juny més plujós que el d’enguany, algunes estacions de Ponent, de les Terres de l’Ebre i la Catalunya Central amb més de 20 anys de dades han mesurat el juny més plujós de la sèrie. Destaca Vic (Osona), que amb 225 litres per metre quadrat ha tingut el mes de juny més plujós almenys des de l’any 1950, superant els 194,5 litres que es van mesurar l’any 1992.

Temperatures elevades a l’Alt Empordà

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, «el juny s’ha de qualificar de càlid a Catalunya, especialment al litoral i prelitoral, encara que el mes ha estat normal a punts del Prepirineu i al massís del Port».

L’anàlisi de les temperatures del mes passat respecte la mitjana climàtica del període 1991-2020 mostra anomalies, especialment a l’Alt Empordà. Així, municipis com Cabanes, Sant Pere Pescador i Torroella de Fluvià van ser les que van tenir les temperatures més elevades de tot Catalunya respecte la mitjana climàtica. En moltes poblacions de l’Alt Empordà el termòmetre es va enfiar 2,5 graus per sobre la mitjana.

Subscriu-te per seguir llegint