L'exalcalde de Cassà de la Selva i actual regidor a l'oposició, Antoni Baulida (CiU), es perfila com a nou delegat territorial de Cultura a les comarques gironines. Si les coses no canvien a última hora, es preveu que el seu nomenament es faci oficial durant els propers dies, tot prenent el relleu a Miquel Sitjar (ERC), que va ser el representant del departament durant l'anterior mandat.

Baulida, que és professor i treballa a l'IES de Cassà de la Selva, compta amb una dilatada trajectòria política que no va començar a CiU, sinó a ERC. Amb aquestes sigles va guanyar, amb majoria absoluta, les eleccions de 1999 a Cassà de la Selva. El seu mandat, però, va ser d'allò més complicat. Inicialment s'havia mostrat contrari a què Fecsa-Endesa instal·lés les torres de la línia d'alta tensió de les Gavarres, ja que el seu traçat era rebutjat tant per polítics com per veïns i havia suscitat airades protestes. L'any 2001, però, va canviar d'opinió i va acabar signant un conveni amb Fecsa i la Generalitat per tal de permetre la línia. Les crítiques no es van fer esperar, començant per la Coordinadora Antilínia i continuant amb la resta de regidors republicans de l'Ajuntament, que fins aquell desconeixien la decisió.

Davant d'aquesta tensa situació, Baulida va abandonar ERC i, juntament amb dos regidors republicans més (Sergi Baulida i Pere Ferrer) va passar al grup mixt, però va mantenir l'alcaldia. Així doncs, va cessar els altres cinc regidors d'ERC -que no aprovaven la seva decisió sobre la línia- i va formar un nou equip de govern amb tres edils de CiU (Josep Bou, Pere Ayach i Enric Bagué) i dos del PSC (Joan Martín i Gerard Call). El cas va arribar fins a la Comissió de seguiment contra el Transfuguisme, que va acabar declarant trànsfuga Baulida i els altres dos regidors exrepublicans.

El pas a CiU

De cara a les següents eleccions, les del 2003, Baulida havia anunciat que estava treballant en una llista d'independents, però finalment es va presentar sota les sigles de CiU, tot aconseguint majoria absoluta. Va tenir llavors quatre anys de relativa tranquil·litat, de manera que, quan es va presentar a la reelecció l'any 2007, confiava en revalidar la majoria absoluta. En aquella ocasió, però, la federació nacionalista només va aconseguir sis regidors. Les converses entre els partits de l'oposició (ERC, PSC i l'Alternativa) per treure'l de l'alcaldia no van arribar a bon port, de manera que Baulida va poder governar en minoria. Però seria per poc temps: un any després, els tres partits de l'oposició van arribar a un acord i van fer una moció de censura a Baulida per fer fora CiU del govern local. D'aquesta manera, Carles Casanova (ERC) es convertia en nou alcalde cassanenc i els republicans recuperaven així l'alcaldia, al costat de PSC i l'Alternativa.

Des de llavors, Baulida ha estat a l'oposició i ha tornat a la seva feina a l'institut. Un cop el seu nomenament es confirmi oficialment, caldrà veure què succeeix amb el seu relleu a CiU de Cassà.