La calor incrementa la sinistralitat laboral fins a un 10% ,sobretot a l’agricultura i la construcció, els sectors més afectats, ha apuntat el Col·legi d'Arquitectes Tècnics a partir d'un informe d'abast estatal elaborat per l´empresa Estudi IS Global. Els accidents més habituals són els cops de calor i les cremades. L’ens afegeix que diferents estudis també han detectat que els accidents laborals originats per «actes insegurs» o «errors humans» augmenten significativament quan les temperatures superen els 28 graus.«Això és degut a les dificultats per descansar, la disminució de la concentració, l’augment de les distraccions i l’alentiment en la capacitat de resposta causats per la calor», apunta l’entitat.

Josep Pellicer fa ja vint-i-cinc anys que treballa a la construcció i afirma que treballar durant els estius s’està fent cada vegada més insuportable. La manera en la que s’ha adaptat la seva empresa és bàsica; descansos per «refrescar-se» cada mitja hora, lones de tela per tapar-se del sol i un canvi d’horari, «abans començàvem a les set del matí i acabàvem a les sis de la tarda, ara marxem a les quatre i tenim una hora menys per dinar». Explica que «per sort» ni ell ni cap company de feina ha patit un cop de calor fins al moment, però que «pot passar-li a qualsevol persona», encara que ells en poden ser «més propensos».

Un paleta treballant a Salitja David Aparicio

Per una altra banda, Toni Sala, qui ha treballat tota la vida en la construcció, confirma que des de fa uns anys i amb la pujada extrema dels termòmetres ha hagut de reduir les hores de feina i dur a terme les seves tasques pel matí «quan el sol encara es pot suportar». Diu que des del 2016, va decidir començar la jornada a les set del matí i acabar-la a la una. «Això que està passant als darrers estius no ho havia vist mai abans», afegeix.

L’aigua, un barret i unes ulleres de sol son les seves eines «per combatre temperatures».