Debat sobre l’ús d’arbres i ramats per a l’adaptació al canvi climàtic

Les comarques gironines acolliran avui i demà una trobada del projecte Life AgroForAdapt

Una trobada anterior del projecte Life Agro For Adapt a les comarques gironines.

Una trobada anterior del projecte Life Agro For Adapt a les comarques gironines. / Diputació de Girona

DdG

Prop de quaranta persones expertes en silvopastoralisme procedents de Catalunya, Castella-Lleó, Extremadura i França participaran en una jornada de debat que se celebrarà avui i demà a les comarques gironines sobre la gestió combinada de la vegetació forestal i els ramats per a l’adaptació al canvi climàtic. Segons ha informat la Diputació, la trobada s’emmarca dins del projecte Life AgroForAdapt. 

Els sistemes silvopastorals són la combinació d’arbres i ramats, ja sigui en terrenys de bosc o de pastura. Segons assenyalen els responsables del projecte, els beneficis d’aquests sistemes són múltiples: menys vulnerabilitat a incendis degut al pasturatge; diversificació d’activitats econòmiques al bosc resultant en productes ramaders de proximitat, de qualitat i amb valor afegit; millors condicions de l’herba i benestar animal, amb menys exposició a temperatures extremes, vent i tempestes, o arbres com a complement alimentari per als ramats, la qual cosa permet reduir la dependència de farratges portats d’altres indrets. 

Major eficiència dels recursos

Aquests ecosistemes es fonamenten en un aprofitament més eficient de l’ús de recursos (llum, aigua i nutrients del sòl), que augmenta la productivitat de les finques. A més, s’ha comprovat com són molt més resilients al canvi climàtic que els sistemes convencionals de silvicultura o ramaderia. El projecte Life AgroForAdapt vol avaluar i demostrar que els sistemes agroforestals poden ser una eina clau per a l’adaptació al canvi climàtic dels sectors agrícola, ramader i forestal. 

Per demostrar-ho, s’han signat 76 acords en finques (més de 850 hectàrees en total) de Catalunya, Castella i Lleó i la França mediterrània, on s’implementaran sistemes agroforestals demostratius, i se’n farà un seguiment per estudiar-ne els diversos indicadors. A la demarcació de Girona, s’hi ubiquen tretze sistemes demostratius del projecte (113 hectàrees), gestionats per la Diputació i la Fundació Emys.