Un gironí amb autisme triomfa a TikTok narrant el seu dia a dia

Assegura que «tot i les limitacions, m’agrada i em sento orgullós de ser autista»

A través dels seus vídeos, parla dels problemes de socialització o de les eines que li fan la vida més fàcil

El gironí Pau Brunet, de 10 anys, rememorant un dels vídeos que ha revolucionat TikTok.

El gironí Pau Brunet, de 10 anys, rememorant un dels vídeos que ha revolucionat TikTok. / Marc Martí Font

DdG

Amb només sis anys, Pau Brunet va rebre un diagnòstic (massa sovint amb forma d’etiqueta) que canviaria per sempre la seva manera d’entendre el món: era autista. Però lluny de tirar la tovallola, la seva família s’hi va bolcar de ple. Ara, quatre anys després, s’ha convertit de la nit al dia en un fenomen de TikTok (@paupautista) amb més d’un milió de visualitzacions al dia on, des de fa poc més d’un mes, narra el seu dia a dia. A més, també mostra les eines i els gadgets que li fan la vida més fàcil, des del seu gos de teràpia fins a uns auriculars que l’aïllen del soroll, passant per la manta de deu quilos amb la que dorm cada nit o els jocs sensorials que l’ajuden a relaxar-se.

«Ser autista no és una malaltia, és una manera de pensar», assegura Pau Brunet, que amb 10 anys és plenament conscient dels pals a les rodes que li posa l’autisme. «Volia ajudar a les famílies que tenen fills amb autisme a entendre per què no volen sortir al carrer, per què els irriten els sorolls i què necessiten per a relaxar-se, els problemes de socialització o amb què els ajuda la teràpia», explica Brunet, que confessa que els vídeos que publiquen al canal (gestionat íntegrament pels seus pares) són espontanis, sense cap guió. «Publiquem contingut tres dies a la setmana, agafo el mòbil i li pregunto: Pau, què en penses d’això? O què t’agrada menjar?», relata el seu pare, Fèlix Brunet. Però al seu canal, Pau Brunet també han volgut donar veu, a través d’entrevistes que ell mateix es prepara, a la seva psiquiatra, a un noi autista o, properament, als Mossos d’Esquadra. «Els vull preguntar què fan si un dia troben un nen autista que s’ha perdut pel carrer o detenen a una persona autista, com s’ho fan per a tranquil·litzar-los», avança Brunet.

Viral de la nit al dia

L’èxit, però, els ha arribat per sorpresa. «El primer vídeo que vam penjar era una col·laboració amb la Càtedra d’Autisme de la Universitat de Girona (UdG) amb motiu del Dia Internacional de l’Autisme, el vam penjar per a veure què passava, i amb una tarda, sense que ningú el conegués, va aconseguir 130.000 visualitzacions», explica el seu pare. El següent vídeo que van publicar ja va superar el milió de reproduccions en un sol dia. 

Cada dia reben més de 2.500 missatges de persones de tot el món, des de Xile a l’Aràbia Saudita, passant pel Canadà, Israel i Corea, que aplaudeixen la seva tasca. «Un dia una àvia ens va dir que gràcies al testimoni d’en Pau ara podia entendre al seu net, també hi ha mares que ens expliquen que el seu marit no ha volgut acceptar el diagnòstic i d’altres ens pregunten com han d’actuar quan tenen una crisi», explica el pare. En paral·lel, també fa xerrades a escoles per a conscienciar i visibilitzar l’autisme.

Un gran desconeixement

Pau Brunet apunta que hi ha un gran desconeixement sobre l’autisme i lamenta que «la societat no ens acaba d’entendre». A més, vol deixar clar que de persona autista no n’hi ha cap d’igual: «Tots som diferents», remarca.

Amb tot, assegura que «tot i les limitacions, com per exemple que penso tres vegades més ràpid que la resta o que tinc les orelles molt sensibles, m’agrada i em sento orgullós de ser autista». A més, assenyala que «això em distingeix de les altres persones».

Subscriu-te per seguir llegint