L'ANC de Girona rebutja "de manera unànime" promoure el vot nul o l'abstenció a les eleccions del 23-J

No veuen "just" posar tots els partits "al mateix sac" i creuen que això "farà les delícies de les forces espanyolistes"

La presentació del full de ruta del ANC a Girona

La presentació del full de ruta del ANC a Girona / Aniol Resclosa

El secretariat de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Girona rebutja "de manera unànime" que l'entitat promogui el vot nul o l'abstenció a les generals del 23-J. Asseguren que, si la proposta tira endavant, "de manera immediata farà les delícies de les forces espanyolistes" i tampoc veuen "just" posar tots els partits "al mateix sac". Perquè si bé critiquen obertament "el suport total i estèril" d'ERC al Congrés, també subratllen que aquesta línia -compartida pel PDeCAT- s'allunya de les postures de JxCat i la CUP. Per això, l'ANC de Girona aposta perquè es "redobli la pressió als partits" i posa com a exemple l'Ajuntament de la ciutat, on això ha contribuït "de manera evident" a bastir "un govern municipal netament independentista".

El secretariat de l'ANC a Girona insta l'Assemblea a fer efectiva "de manera immediata" la consulta als socis sobre la conveniència de promoure l'abstenció o el vot nul a les eleccions generals. I ja avancen que, en el seu cas, la seva resposta serà un 'no' rotund a la proposta.

L'ANC de Girona admet que "l'immobilisme" del Parlament per "dibuixar el més mínim pas cap a la sobirania nacional" s'ha traduït en "una gran decepció" entre les bases independentistes, "cansades de lluites caïnites i de la manca d'objectius estratègics compartits". A aquesta frustració, asseguren des del secretariat local, s'hi suma "l'enorme rendiment" obtingut pel govern espanyol "gràcies al suport continuat" d'ERC al Congrés.

L'ANC de Girona, però, rebutja que "com a mesura de càstig o de pressió cap als partits independentistes" aquest 23-J l'entitat promogui el vot nul o l'abstenció. "Vivim plenament el debat i constatem una polarització important, amb socis que hi aposten plenament i molts altres que ho consideren una mala estratègia", recullen en un comunicat.

Per als membres del secretariat de l'Assemblea a Girona, però, la seva postura davant la consulta interna serà clara. "Hi votarem en contra", subratllen. Admeten que estan decebuts perquè ni al Parlament ni al Congrés les forces independentistes fan "passos endavant".

Però entrant de ple al 23-J, també creuen que, en el cas de Madrid, "no és just" posar tots els grups "al mateix sac" i "castigar-los per igual". Perquè les seves "veus, posicionaments i estratègies" al Congrés han estat "molt diferents".

A parer del secretariat de l'ANC de Girona, ERC ha donat un "suport total i absolutament estèril" al president Pedro Sánchez, "desaprofitant una aritmètica parlamentària que hauria permès un altre joc". Però aquesta línia, matisen, "també seguida pel PDeCAT, no ha estat compartida ni per Junts ni per la CUP".

"Les delícies dels espanyolistes"

L'ANC de Girona alerta que, de manera "immediata", si la crida al vot nul o a l'abstenció acaba tirant endavant, "farà les delícies d'unes forces espanyolistes que se'n veuran beneficiades electoralment". "El millor per als interessos jacobins espanyols segura que la campanya 'independentista' abstencionista tingués molt èxit; seria allò de guanyar sense baixar de l'autobús", afirma el secretariat territorial.

Per això, els seus membres veuen "absolutament necessari que l'independentisme català es continuï projectant". I que ho faci electoralment. L'ANC subratlla que cal "aprofitar" cada elecció per fer sentir aquesta veu. "Si el nostre vot no es tradueix en representació, si no sortim a l'escenari, ningú ens pot identificar objectivament", precisen.

"El paper de l'ANC és el de pressionar els nostres partits polítics perquè es comprometin de debò a avançar cap a la independència", sosté el secretariat de Girona. I hi afegeix: "Si convé, com estem fent, denunciant les seves renúncies i claudicacions; però no ens podem confondre, l'embat el tenim contra aquells qui ens neguen el dret a decidir, a autodeterminar-nos".

Girona com a exemple

El secretariat de l'ANC a Girona també lamenta que, a vegades, s'afirmi de manera "massa contundent que la pressió als partits polítics no serveix absolutament per a res". I per contrarestar-ho, posa com a exemple l'Ajuntament de Girona, on després del 28-M s'ha bastit un tripartit independentista (entre Guanyem, Junts i ERC).

"Els resultats de la forta pressió, exercida a Girona ciutat des de l'ANC i altres entitats, ha contribuït de manera evident a constituir un govern municipal netament independentista", afirma el secretariat territorial. Per això, subratllen que davant les eleccions generals del 23-J, el paper de l'Assemblea ha de ser el de "redoblar la pressió als partits", demanant-los que subscriguin "un llistat de compromisos irrenunciables per mobilitzar el vot a favor seu".

"Com a entitat, hem de ser capaços d'elaborar aquest llistat de compromisos bàsics i oferir als associats i a la societat en general la resposta obtinguda per part dels partits", subratlla l'ANC de Girona. I conclou: "Tot plegat per promoure el vot cap a aquelles propostes que ofereixin garanties de fer passos significatius endavant i deixar enrere una etapa caracteritzada pel retrocés i la claudicació en la lluita per esdevenir una nació lliure".