Els nadons nascuts sense vida deixaran de ser invisibles

També se li podrà atorgar un nom per tal d’establir una nova humanització en el procediment i es modificarà la terminologia, substituint termes com «criatura avortiva» per «nascut sense vida»

El Bressol tèrmic de l'hospital Trueta que facilita el comiat del nadó que mor quan neix.

El Bressol tèrmic de l'hospital Trueta que facilita el comiat del nadó que mor quan neix. / Marc Martí

Laura Teixidor

A Catalunya, cada any moren entre 30 i 40 nadons durant la gestació, el part o just després del naixement. Per a moltes famílies, la mort perinatal és un tràngol que han de viure amb silenci i resignació, ja que encara és considerada tabú i els nadons sovint són invisibilitzats.

Diverses associacions fa anys que lluiten per a reivindicar que aquests nadons siguin reconeguts. Fins ara s’havien assolit alguns passos, com per exemple que cementiris municipals habilitessin espais per al dol perinatal o que els hospitals actualitzessin els protocols per tal de millorar la gestió emocional de les famílies que havien patit aquesta pèrdua. 

Sense anar més lluny, els hospitals Trueta i Santa Caterina disposen d’un bressol tèrmic, que facilita el comiat del nadó que mor quan neix. 

Però hi havia un tràmit, aparentment senzill, però molt significatiu, que encara es resistia: poder inscriure el nadó al registre civil. No ha sigut fins fa poques setmanes que el BOE ha publicat que definitivament els nadons morts abans de néixer però que hagin assolit més de sis mesos de gestació hauran de ser inscrits i podran tenir nom a l’arxiu del Registre Civil. A més, també podran ser registrats totes aquelles defuncions que han tingut lloc amb anterioritat sempre que així ho sol·licitin els progenitors en el termini de dos anys des d’ara.

«Feia anys que s’havia aprovat el canvi però encara no s’havia dut a terme tot i reivindicar que es fes efectiu», explica Natàlia Artigas, psicòloga perinatal de l’hospital Trueta i de l’associació Bressols, entitat que lluita des de fa anys per al reconeixement del dol perinatal.

A part del nou registre, també es podrà atorgar un nom al nadó nascut sense vida, per tal d’establir una nova humanització en el procediment. Seguidament, hi ha l’opció de fer constar dos progenitors i, finalment, també es modificarà la terminologia, com per exemple la substitució de «criatura avortiva» per «nascut sense vida»

«Tots aquests canvis ajudaran a fer el procés de dol més saludable; i tot i que voldríem que la inscripció al registre es pogués fer encara que el nadó hagués nascut abans dels sis mesos de gestació, es tracta d’un gran pas», manifesta Artigas. 

L’entitat Bressols ha sigut una de les més actives en els últims mesos. El març passat, l’associació va presentar esmenes a la nova llei de famílies aprovada pel Congrés dels Diputats perquè les famílies que han patit aquesta mort perinatal poguessin inscriure els seus fills.

Entre les precursores hi ha Raquel Cases, que va perdre la seva filla Juna quan gairebé havia arribat a les 40 setmanes de gestació i no va poder inscriure-la. És per això que des de Bressols i la Federació espanyola del dol perinatal celebren el canvi perquè té present «allò que emocionalment necessiten les famílies, garantint alhora el respecte i la dignitat en situacions delicades i profundament personals».

Subscriu-te per seguir llegint