Banyoles modifica el POUM per traslladar la mesquita de la Farga

S’ubicarà en una finca en desús ubicada al carrer Girona del mateix barri

L’aprovació de la proposta compta amb la negativa dels partits de l’oposició

La modificació es va portar al ple del gener, però es va retirar a petició del PSC

La finca del carrer Girona on es traslladarà la mesquita

La finca del carrer Girona on es traslladarà la mesquita / Diari de Girona

L’Ajuntament de Banyoles va aprovar ahir durant el ple ordinari la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per a la qualificació d’una finca com a equipament religiós. La proposta va ser aprovada amb onze vots a favor de l’equip de govern. La modificació del pla suposa el canvi d’ubicació de la mesquita situada en uns baixos del carrer Barcelona, al barri de la Farga, que es traslladarà a una finca en desús que hi ha al carrer Girona, a la zona sud del municipi. Un trasllat que es durà a terme, segons va explicar el primer tinent d’alcalde, Jordi Congost, per trobar «un espai definitiu per resoldre la necessitat de la comunitat islàmica després de molts mesos de treball». Congost també va remarcar que aquesta qüestió «es remunta a l’any 2016 quan ja s’acompanyava a la comunitat que buscava solucions definitives» i va qualificar la decisió presa de «bona». Tot i això, va reconèixer que «hi havia altres opcions i espais geogràfics».

Una aprovació de la proposta que va comptar amb la negativa dels partits de l’oposició. Pel cap de llista del PSC, Quim Callís, la solució presa per l’equip de govern «no satisfà ni a la comunitat ni al bé comú». També va criticar l’opacitat amb la qual s’ha dut a terme el procés i va titllar que per prendre la decisió «o no s’han esforçat o bé tenen una incapacitat insòlita». Així mateix, va defensar que la modificació perjudica el barri de la Farga «perquè li sega la possibilitat de desenvolupar-se». Per la seva banda, la cap de llista de Sumem Banyoles-CUP, Sandra Pazos, va desaprovar la manera en què s’ha dut a terme el procés de modificació per no haver convocat «reunions entre govern, oposició i comunitat» i que, per tant, l’aprovació «falla en la forma i en la transparència». A les queixes també va sumar-s’hi la de Jaume Butinyà (ERC) que va titllar la decisió com «un vestit a mida» que «desaprofita l’oportunitat per millorar la Farga».

Davant les acusacions, l’alcalde, Miquel Noguer, va replicar que cap partit posar sobre la taula cap altra proposta i que la modificació puntual del número 3 del POUM es va presentar al ple del gener, però es va retirar a petició del PSC per la proximitat dels comicis. Així mateix, el primer tinent d’alcalde va recordar que al «Pla General de 2021 s’inclou un ús religiós en una determinada zona perquè hi hagi aquesta tipologia d’equipaments». 

Pressupostos de la Corporació

D’altra banda, al ple es van aprovar altres qüestions com el Compte General de la Corporació de l’exercici 2022, la modificació puntual de la relació de lloc de treball de l’Ajuntament per a l’exercici 2023, així com la moció que va presentar el grup municipal d’ERC-Som Banyoles per a la creació d’un espai dedicat a la mort gestacional, perinatal i neonatal. 

TEMES