La desena Oncotrail suma 381.000 euros per lluitar contra el càncer

Aquesta quantitat fa pujar la xifra a més de 2.350.000 euros recaptats al llarg dels deu anys

Participants a la plaça de Can Mario

Participants a la plaça de Can Mario / Adrià Colomer

Redacció

La desena edició de l'Oncotrail, la trail solidària per equips organitzada per la Fundació Oncolliga Girona, el Club Atlètic Palafrugell i l'Agrupació Excursionista Palafrugell, «torna a ser un èxit de participació i de recaptació», segons asseguren des de l’organització. Uns 2.700 participants integrants de 313 equips van prendre la sortida a les 9 del matí a la plaça de Can Mario de Palafrugell amb el repte de completar els 100 km de recorregut per camins de ronda de la Costa Brava i corriols de les Gavarres. Al marcador de donatius, la xifra de 381.000 euros recaptats que fan ascendir fins a més de 2.350.000 euros els fons recollits al llarg d'aquests 10 anys per millorar el benestar de les persones afectades de càncer i avançar en la investigació de la malaltia. 

Un dels equips al paratge de Castell.

Un dels equips al paratge de Castell. / Eudald Pagès

El moment més emotiu es va produir abans de la sortida, quan el director de la cursa, Lluís Comet, va demanar un minut de silenci en memòria de totes les persones que ens han deixat al llarg d'aquests 10 anys a causa de la malaltia, mentre la coral infantil Els Virolets interpretava la cançó «Un núvol blanc». 

La jornada, que va transcórrer sense incidències destacades, ha estat marcada per la forta calor, amb temperatures per sobre de les habituals per aquesta època de l'any. Malgrat això, els equips més competitius han aconseguit rebaixar els temps registrats en edicions anteriors. Així, l'equip Quetzal ha repetit el primer lloc de la classificació que ja va aconseguir l'any passat, amb un temps de 9 hores i 10 minuts. L'equip Clínica Dental Barea -Zona Zero han estat els següents a creuar la línia de meta, amb un temps de 9 hores i 15 minuts, seguits pels Miquelets AEP amb un temps de 9 hores 28 minuts.

El límit màxim de temps per acabar la cursa, que molts equips fan caminant, és de 30 hores, per la qual cosa la nit i matinada serà un degoteig d'equips, i durant el matí i migdia d’avui s'espera l'arribada dels últims participants. «Per a nosaltres no té cap importància l'ordre d'arribada, tots els equips tenen el mateix mèrit perquè tots han fet un esforç per recaptar fons i ajudar a la nostra causa, que és l'autèntic objectiu de la cursa», ha explicat Comet.

Més de dos milions d’euros

Fent la vista enrere, la primera edició de l’Oncotrail es va celebrar l’any 2013 i des d’aleshores el nombre d’equips participants i de donatius ha crescut de manera espectacular, passant dels 45 equips i 57.850 euros d’aquell primer any, als 317 equips d’aquesta edició, en la qual ja es porten recaptats 381.000 euros, si bé la plataforma de donatius continuarà oberta fins al 31 de desembre. Amb aquesta quantitat, el total de diners recaptats per a la lluita contra el càncer ascendeix a més de 2.300.000 euros. 

El 70% d'aquests fons es destinen cobrir les necessitats dels hospitals gironins a les quals d’administració no pot arribar, com ara la renovació de llits o butaques per a les sales de quimioteràpia i plantes d'hospitalització, i a la investigació de la malaltia dins de l'IDIBGI i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de Girona. El tant per cent restant, es destina a intentar millorar la qualitat de vida de les persones malaltes de càncer a través dels serveis de la Fundació que inclouen suport psicològic, estètica oncològica integral, banc de perruques, entre d’altres.