S’agreuja la congestió als jutjats gironins

Durant el segon trimestre de l’any els òrgans han ingressat un 23% més d’assumptes i ja n’hi ha vora 60.000 que van quedar pendents de tramitar, un 11% més que l’any passat uLa congestió als jutjats penals ha augmentat un 70%

La façana lateral dels jutjats de Girona, en una imatge d’arxiu.

La façana lateral dels jutjats de Girona, en una imatge d’arxiu. / europa press/arxiu

Ariadna Sala

Ariadna Sala

Els jutjats gironins van tancar el segon trimestre de l’any amb un augment de congestió: es van ingressar un 23% més d’assumptes i en van quedar prop de 60.000 pendents de tramitar (59.897), una xifra que no ha parat de créixer des dels últims anys. 

Després de passar per dues vagues (la dels lletrats de l’administració de justícia i la dels funcionaris) durant el primer trimestre de l’any, el sistema de justícia no aconsegueix refer-se. I és que encara queda massa a prop el sotrac que va suposar l’aturada total durant la pandèmia, tenint en compte que el sistema judicial pateix una sobrecàrrega històrica de feina i que té encara molts problemes per digitalitzar-se.

Aquest augment d’ingressos als 63 òrgans de la província (32.800), s’ha traslladat també en un augment dels casos resolts (28.490, un 9,8% més), tot i que com queda palès, en general s’ingressa més que no pas es resol

Segons l’estadística que publica trimestralment el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), al tancament del segon trimestre van quedar pendents de tramitar 59.897 assumptes, dels quals més de 24.500 corresponen a la jurisdicció civil dels 29 jutjats de primera instància i instrucció i 13.700 a qüestions penals que s’han de resoldre als mateixos òrgans. Val a dir que més enllà de la pendència, que en aquest cas ha caigut en ambdues jurisdiccions si ho comparem amb el mateix període de l’any anterior, el principal problema que acumulen és a l’execució de sentències. Segons les dades difoses, els assumptes civils dels jutjats mixtos acumulen més de 36.000 sentències pendents de compliment. En total, n’hi ha més de 53.000 que estan pendents de compliment.

I és que la jurisdicció penal és la que ha tingut una pujada més forta d’ingressos (un 49,4%), davant el 32,5% de la jurisdicció social i el 18,3% de la contenciosa-administrativa. Pel que fa a la penal, ha pujat un 2,5%. 

Els jutjats més congestionats són els penals, que tot i la pujada d’ingressos, han resolt un 30% menys que l’any passat. En un any, els seus nivells de congestió han augmentat un 70%. Per darrere hi ha els 9 jutjats amb competències exclusives en casos de violència contra les dones, que han resolt un 27% menys de casos durant el segon trimestre.

Pel que fa a la situació als jutjats mercantils, han notat un augment de casos d’un 94%, una pujada atribuïble als canvis en la Llei Concursal que els han retornat les competències en concursos de creditors.

D’altra banda, les dues seccions civils de l’Audiència de Girona han resolt un 56% més de casos, i n’han ingressat un 50% més. Tenen més de mil procediments pendents de tramitar.

Les dues seccions penals també han tingut un augment d’ingressos d’un 11,8% i n’han resolt un 21% més. Tenen 350 assumptes a tràmit

Demanen nous jutjats

El col·lapse dels jutjats gironins fa que hi hagi òrgans que tinguin les agendes plenes a diversos anys vista. Per això, durant la presentació de la memòria judicial de 2022, el president en funcions de l’Audiència, Adolfo García Morales, va instar la necessitat de crear nous òrgans a la província: un nou jutjat de primera instància a Girona i un mixt a Figueres.

Subscriu-te per seguir llegint