Els maltractaments a la gent gran: «una realitat molt invisibilitzada i complexa de gestionar»

Celebren la primera reunió de la Comissió Institucional contra aquesta xacra de Girona que té com a objectiu desenvolupar un treball de coordinació per poder donar una vida més digna a totes les persones grans

Primera reunió de la Comissió Institucional contra els maltractaments a les persones grans de la vegueria de Girona

Primera reunió de la Comissió Institucional contra els maltractaments a les persones grans de la vegueria de Girona / Generalitat de Catalunya

DdG

Els maltractaments a la gent gran són «una realitat molt invisibilitzada i complexa de gestionar», així ho descrivia la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral ahir en la primera reunió de la Comissió Institucional de Girona contra aquesta xacra

Aquesta també va assegurar que cal col·laboració i per això, es va crear aquesta comissió que vol desenvolupar un treball de coordinació entre les diferents administracions, institucions, col·legis professionals i entitats per poder donar "una vida més digna" a totes les persones grans i erradicar qualsevol tipus de maltractament a les comarques gironines. També té com a objectiu garantir el desplegament i implantació de tots els protocols contra qualsevol tipus de violència a tot el territori gironí i vetllar per "una societat més justa i més igualitària", informa la Generalitat.

Els casos

I és que els maltractaments a les persones grans han anat a l'alça i segons les dades que es van fer públiques aquest estiu coincidint amb el Dia Mundial de sensibilització sobre el maltractament a la gent gran, una realitat que, segons el govern català, afecta al voltant del 17,5% de les persones d’aquest col·lectiu.

En el cas de Girona no s'han fet públiques dades globals però una mostra que aquest tipus de violència és ben present és que el protocol de detecció i prevenció de maltractaments del servei de teleassistència de Dipsalut ha detectat 106 casos a les comarques gironines des que es va iniciar el protocol, l’any 2019. Pel que fa a les edats de les persones grans maltractades, el 60% tenen més de 80 anys, mentre que el 27% tenen entre 70 i 80 anys, s'informava durant el Dia Mundial.

La trobada celebrada ahir estava presidida per la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, i la directora dels Serveis Territorials de Drets Socials, Helga Nuell. També hi van participar les direccions dels Serveis Territorials de Salut; Interior; Igualtat i Feminismes; i Justícia, Drets i Memòria; així com representants de la Diputació de Girona; l’Ajuntament de Girona; el subdelegat del Govern espanyol; representants dels ens locals, institucions i col·legis professionals de les comarques gironines.

L'envelliment

La delegada del Govern va explicar la necessitat de crear la primera comissió institucional específica en aquest àmbit, destacant que “l’esperança de vida augmenta i creix l’índex d’envelliment de la població". Va afegir que l'envelliment progressiu planteja necessitats específiques i fa que s'hagin "d’afrontar noves situacions amb celeritat, entre elles, malauradament, els maltractaments que pateixen les persones grans en totes les seves formes”, va dir.

La delegada del Govern va ressaltar el compromís del Govern amb el benestar de les persones grans i va posar en relleu la importància que les administracions continuen "impulsant polítiques de prevenció i millorant els serveis d’atenció social i de salut”. Cañigueral va destacar que a Catalunya, i en concret a Girona són "pioners i fa molts anys que s’està treballant en aquesta direcció, malgrat encara queda molt camí per recórrer. Per això som avui aquí”.

Tambéva destacar que es fa "una molt bona feina a nivell tècnic i és important que ens coordinem i donem una cobertura institucional al grup de treball contra els maltractaments a les persones grans, per continuar millorant” va reblar la delegada.