Els dos nous jutjats de Girona i Figueres començaran a funcionar el 31 de gener

El departament de Justícia ha invertit 92.200 euros en les obres d'adequació i condicionament de les instal·lacions

Eva Batlle

Eva Batlle

Els dos nous jutjats de Girona i Figueres començaran a funcionar el 31 de gener. Ambdós s'han creat per fer front a l’augment de la càrrega de feina que pateixen els òrgans judicials.

Com va avançar Diari de Girona, aquests seran el jutjat de Primera Instància 8 de Girona i el jutjat de Primera Instància i Instrucció 9 de Figueres.

El departament de Justícia, Drets i Memòria ha invertit 92.200 euros en les obres d'adequació i condicionament de les instal·lacions dels nous dos jutjats gironins.

En el cas de Girona, la Generalitat ha invertit 48.200 euros per a les obres del nou jutjat que s'ubica l’edifici del Palau de la Justícia. Aquest es dotarà amb tres gestors processals, cinc tramitadors processals i un nou auxili judicial. Amb l’entrada en funcionament del nou jutjat de primera instància 8 de Girona, la disposició d’òrgans judicials del partit judicial de Girona - que dona servei a 38 municipis, que sumen una població de més de 230.000 habitants- serà de vuit jutjats de primera instància, quatre jutjats d’instrucció, tres jutjats socials, tres jutjats contenciosos administratius, dos jutjats mercantils, un jutjat de violència sobre la dona (VIDO), sis jutjats penals i un jutjat de menors, a banda de l’Audiència Provincial.

 A Figueres, el jutjat de Primera Instància i Instrucció número 9 comptarà amb tres gestors processals, quatre tramitadors processals i dos auxilis judicials. El partit judicial de Figueres dona servei a 68 municipis, que sumen una població de 145.000 habitants. Amb l’entrada en funcionament del nou jutjat, la disposició d’òrgans judicials serà de nou jutjats de primera instància i instrucció, un jutjat social i dos jutjats penals. El Departament ha invertit 44.000 euros per a les obres.

A banda dels cinc nous jutjats, el BOE també habilita la creació de sis noves places de magistrat a Catalunya: un d'ells a l'Audiència de Girona i s'incorporarà el dia 31 de gener.

A Catalunya hi haurà cinc nous jutjats i han de permetre descongestionar els partits judicials amb més volum de càrrega de treball i litigiositat i, en conseqüència, prestar un millor servei als ciutadans, contribuint a una major proximitat, eficiència i eficàcia del servei públic de la justícia. Els nous jutjats comptaran amb 48 professionals més: 16 gestors, 24 tramitadors i 8 auxilis, indica Justícia en un comunicat.

Necessitat de més jutges

La ràtio de jutges per cada 100.000 habitants a Catalunya és inferior a la mitjana de l’Estat, segons la Generalitat caldrien 55 nous jutges i magistrats per igualar-la. D'altra banda, des del Govern s'assegura que seguirà reclamant a l’Estat que incrementi el nombre d’òrgans judicials a Catalunya, i un millor finançament per dotar-los de personal.