Les trucades al telèfon contra la violència masclista fetes des de Girona van a l’alça

El servei ha atès 746 consultes en 10 mesos a la província

La major part de les telefonades es realitzen des del Gironès i l’Alt Empordà 

Eva Batlle

Eva Batlle

Les trucades al telèfon contra la violència masclista segueixen creixent i ja s’han enfilat fins a les 746 trucades en 10 mesos. Unes telefonades fetes realitzades des de les comarques de Girona i que ja suposen el 87% de totes les realitzades l’any passat, que va tancar amb 846. 

El telèfon 900 900 120 és un recurs dirigit a les dones maltractades o a persones del seu voltant. Només fent-hi una trucada poden demanar ajuda i assessorament. I és que cada cop hi ha més dones que són víctimes de violència masclista que denuncien el malson. Tot i això, encara hi ha dones que no s’atreveixen i abans de fer aquest pas busquen d’altres recursos

Les dades obertes de l’Institut Català de les Dones mostren que es fan més de dues trucades, missatges de Whatsapp o correus electrònics des de la província que estan dirigits cada dia a aquest servei. Fent una anàlisi de les comarques, el Gironès encapçala el llistat i és des d’on es fan més peticions d’ajuda amb 340 en deu mesos. Per sota hi ha l’Alt Empordà amb 132 telefonades i de prop la segueix, la Selva amb 119 peticions. Mentre que la del Pla de l’Estany és l’àrea des d’on se n’han emès menys de peticions amb 13. 

Pel que fa al perfil de les víctimes que han acudit a aquest servei des del gener i fins a l’octubre seria el d’una dona que té entre 31 i 50 anys. Que viu en el domicili amb l’agressor i que té fills. En relació amb l’àmbit en el qual s’exerceix la violència vers les dones ateses pel telèfon 900 900 120, s’observa que en el 84.52% dels casos la violència ha estat exercida en l’àmbit de la parella, el 6,44 % dels casos en l’àmbit familiar, i el 5,30 % dels casos en l’àmbit sociocomunitari i laboral.

D’altra banda també cal dir que en tots els casos que s’han atès per telèfon hi havia almenys un de tipus de maltracament. En 403 era de tipus psicològic, en 157 físic, en 66 d’econòmic i en 41 de sexual.

El 900 900 120 ha rebut 11.953 trucades, fins a 31 d’octubre de 2023 a tot Catalunya. La xifra es tradueix en un augment sostingut de número d’atencions respecte al mateix període de l’any passat del 15,07%, segons el departament d’Igualtat i Feminismes. Que assegura que l’increment en les trucades coincideix amb les millores fetes des de finals del 2022 a aquesta i que atén en 124 llengües. 

A més d’oferir informació sobre els serveis d’atenció i recuperació de les violències masclistes, el telèfon ha passat a oferir assessorament jurídic i atenció psicològica directa. Una psicòloga especialitzada en violències masclistes escolta la dona i li ofereix confort emocional. Això explica l’augment en la durada de les trucades que en el 38,7% dels casos se superen els 15 minuts de conversa, indica en un comunicat recent.

Subscriu-te per seguir llegint