Educació pacta amb sindicats la recuperació dels sexennis

L’acord, que no ha signat el majoritari Ustec, també redueix la jornada laboral en els majors de 55 anys i equipara el sou dels professors de secundària i FP

La taula de negociació entre sindicats i representants del Departament, avui.

La taula de negociació entre sindicats i representants del Departament, avui. / ACN

DdG/ACN

El Departament d’Educació i els sindicats CCOO i UGT han signat l’acord que permetrà als docents cobrar el primer estadi (plus d’antiguitat) als sis anys i no als nou i reduir dues hores lectives als majors de 55 anys de forma gradual. L’acord també inclou l’equiparació salarial dels professors tècnics d’FP amb els professors de secundària. El pacte beneficiarà més de 43.000 docents però està condicionat a l’aprovació dels pressupostos del Govern. El que n’ha quedat fora és el reconeixement del deute generat per cobrar els sexennis als nou anys, però els sindicats han recalcat que no hi renuncien. Conselleria i organitzacions signants s’han mostrat molt satisfets d’un acord que no té, però, el suport dels altres sindicats com ara l’Ustec, que és el majoritari dels docents.

Recuperació dels sexennis sense renunciar al reconeixement del deute

El primer estadi docent es tornarà a cobrar -si s'aproven als pressupostos- als sis anys, amb efectes a partir de l’1 de gener del 2024. El document recull que els docents que no hagin assolit el segon estadi per no tenir 15 anys (9+6) de serveis prestats, però en tinguin 12 o més (6+6) se’ls reconeixerà d’ofici el segon estadi, i així també amb el tercer.

Segons CCOO, significarà un augment en la nòmina d'uns 120 euros nets cada mes. La mesura beneficia uns 37.000 docents, han indicat des del departament.

El propi text de l’acord inclou que els sindicats signants no renuncien a la negociació per al reconeixement i retorn de les quantitats que els docents han deixat de cobrar per l’endarreriment dels estadis.

Sobre la reducció de dues hores lectives per a majors de 55 anys, es calendaritzarà en dos cursos: el proper, 2024-2025, per als majors de 60 i, el 2025-2026, per als majors de 55 anys.

També amb efectes de gener del 2024 el personal docent del cos de professors tècnics d’FP i del cos de mestres de tallers d’arts plàstiques i disseny cobraran el mateix que els de secundària a través d’un complement personal transitori de 175,19 euros mensuals bruts per als funcionaris de carrera, funcionaris en pràctiques i funcionaris interins.