El món de la droga està relacionat amb tres dels set crims del 2023

L’any passat va tancar amb set morts criminals a la província, dues d’elles feminicidis

Els Mossos tenen dos casos encara per resoldre

Minut de silenci pel feminicidi d’una jove de 27 anys a Girona que va consternar la ciutat.

Minut de silenci pel feminicidi d’una jove de 27 anys a Girona que va consternar la ciutat. / Marc Martí Font

Eva Batlle

Eva Batlle

El calendari criminal del 2023 a Girona s’ha tancat amb set morts. L’anàlisi de les dades demostren que un alt percentatge d’homicidis estan relacionats amb el tràfic de drogues. El nombre de crims ha caigut respecte a l’any anterior que va acabar amb nou víctimes mortals en vuit casos. Dels set delictes de sang comesos el 2023 n’hi ha encara dos per resoldre. Cal destacar que en tres dels casos la mort es va produir per arma blanca i en dos, de foc. La majoria de les víctimes són homes (5) i s’han assassinat també dues dones. 

El perill de la marihuana

Els tres crims vinculats al tràfic de drogues són els següents: El primer de l’any va tenir lloc a Riudarenes i no es va donar a conèixer per la policia fins al mes de maig quan es va produir la detenció del presumpte autor de l’assassinat. El mort era un veí de la localitat de 29 anys que el 4 de març es va donar per desaparegut. Un company en va fer la denúncia als Mossos i els va explicar que vigilaven una plantació de marihuana. Van anar fins a la casa de Can Fornaca i van detenir el vigilant del cultiu de marihuana, que era a l’habitatge. A banda, durant l’escorcoll a l’habitatge els Mossos hi van trobar sang que apuntava a una mort violenta. El 17 d’abril i després de muntar un dispositiu van localitzar restes de la víctima i un ganivet en un abocador il·legal en una àrea boscosa. L’autòpsia va revelar que va morir apunyalat i tot apunta que la víctima va ser atacada quan dormia. L’arrestat pel cultiu de marihuana va acabar detingut per l’assassinat i va ingressar a presó provisional.

Els altres dos homicidis que estan vinculats amb el tràfic de drogues encara no s’han resolt o almenys la policia no ha fet difusió de cap arrest. El primer va succeir a Cantallops. El 10 de març van trobar mort d’un tret al pit un home de 36 anys en una casa de la població. La policia considera que el cas està vinculat amb el tràfic de marihuana i encara no han transcendit detencions.

L’altre cas es remunta al 23 d’abril quan una persona que conduïa un cotxe va deixar un jove en aturada cardiorespiratòria i amb una ganivetada a la panxa a l’entrada d’urgències de l’hospital Josep Trueta de Girona. Els professionals sanitaris li van fer tasques de reanimació sense èxit. 

Els agents de l’Àrea d’Investigació Criminal (DIC) de Girona van obrir una investigació i van poder identificar la víctima, un jove albanès de 29 anys. Pel que fa als autors de la punyalada mortal per ara no se’ls ha trobat. La víctima estava relacionada amb el món de la droga, de fet havia estat detingut a Andalusia en una operació sobre marihuana.

Pel que fa a la resta de crims perpetrats el 2023 cal destacar un parricidi a Vilafant. Un jove de 22 anys va matar el seu pare de 50 anys a casa seva, l’home era un conegut imam de Roses. El noi va matar-lo el dia 7 d’agost d’una ganivetada al coll. Ho va fer assegurant que hi havia «el diable» a casa i que volia fer-lo fora. Els Mossos van detenir-lo i el jutge va ordenar-ne l’ingrés a un centre psiquiàtric fins que pugui declarar. L’arrestat tenia antecedents psiquiàtrics.

La violència masclista mata

La violència masclista també va castigar les comarques gironines durant l’any passat i es van haver de lamentar dos feminicidis. Un d’ells va acabar amb el seu presumpte autor en llibertat en tractar-se d’un home de 71 anys que pateix una malaltia mental degenerativa que va fer impossible que pogués prestar declaració.

Els fets van passar el 3 de setembre passat al pis de Palamós que els dos compartien. L’home va requerir la policia alertant que la seva dona estava morta. La víctima tenia 71 anys i la doctora del SEM va veure un cop a la cara sospitós i se li va practicar l’autòpsia. Les gestions d’investigació practicades van confirmar que era una mort violenta. Arran dels fets l’home va quedar detingut però després en llibertat arran de la malaltia irreversible.

L’altre feminicidi que es va registrar és del dia 26 de juliol i va causar molta consternació a la ciutat de Girona. Una noia de 27 anys va morir escanyada per la seva exparella de 29 anys en un pis del barri de Sant Narcís. Els Mossos d’Esquadra van detenir el presumpte autor dels fets, un individu que assetjava la noia i que l’endemà va simular trobar-se el cadàver abans de la confessió a la policia. L’assassí va esperar al replà de l’escala, la va atacar quan va obrir la porta del pis, la va agredir sexualment, la va escanyar i li va robar les targetes bancàries per buscar-se una coartada. 

L’endemà dels fets va avisar els veïns que l’havia trobada morta i finalment, va confessar els fets a un dels policies que li prenia declaració. La jove i ell havien tingut una breu relació set anys enrere i a finals del 2022 ella li va llogar una habitació al seu pis, lloc on es va produir el crim. El jutge va enviar a l’homicidi a presó provisional.

Batuda del senglar fatal

Per últim cal destacar que el 7 de setembre, els Mossos van detenir un caçador de 53 anys va disparar contra un senglar que fugia per una riera, però el projectil va tocar a un home que passava per la zona. Aquest era un veí de la zona que va morir a conseqüència del tret. El jutge va deixar en llibertat amb càrrecs al caçador, la causa judicial està oberta per homicidi imprudent.

Subscriu-te per seguir llegint