Premien el restaurant garrotxí Les Cols pel seu compromís mediambiental

La Guia Repsol recompensa l'aposta per reivindicar l'entorn de l'establiment olotí

Fina Puigdevall i Martina Puigvert, la fundadora i la cap de cuina de Les Cols

Fina Puigdevall i Martina Puigvert, la fundadora i la cap de cuina de Les Cols / Sofía Moro

Redacció

Fina Puigdevall i Martina Puigvert, la fundadora i la cap de cuina del restaurant garrotxí Les Cols, han sigut premiades per la Guia Repsol gràcies al seu compromís mediambiental, la innovació i l'aposta per reivindicar l'entorn olotí.

El compromís climàtic és cada dia més habitual a les cuines. Conscients de la importància de sensibilitzar el respecte mediambiental, els cuiners volen ser l'altaveu que des de l'univers gastronòmic contribueixi a difondre les pràctiques responsables amb l'ecosistema. Per això, Guia Repsol premia cada any quatre restaurants de l'univers Soles, que destaquen per contribuir a la implantació de sistemes que redueixin l'impacte ambiental amb perspectives dispars i des de territoris diferents, el denominador comú del qual és el treball diari per la sostenibilitat.

Un exemple perfecte de compromís i responsabilitat és, des de fa dècades, a la cuina de Les Cols a Olot. La militància pel producte de la Garrotxa ha estat columna vertebral del restaurant i adquireix un valor cultural de la mà de Fina Puigdevall i Marina Puigvert, que van aconseguir els 3 Soles Guia Repsol l'any 2020. Entre totes dues parlen d'un plat nou que explica bé aquesta reivindicació de l'entorn que els ha fet pujar al cim de la gastronomia a escala nacional: "Un ou a baixa temperatura que fem amb diferents verdures. És un plat molt circular i és allà on volem arribar, a aquesta gastronomia circular, intentant entendre el residu com a producte".

La defensa ferma i convençuda del "producte no viatjat" va desbordar molt aviat l'hort i el galliner que encara es poden observar des de la taula del restaurant. Ara, el treball de cultiu i d'investigació es fa als camps d'R+D 'Casa Horitzó'. "Ara fem servir blat de moro d'una varietat autòctona i tenim un molí hidràulic que ens permet obtenir farina sense consumir cap energia que no sigui natural", explica, entre moltes altres iniciatives, Martina Puigvert.

"A Guia Repsol volíem anar més enllà. Obrir-nos a valorar altres conceptes a més de la tècnica a la cuina, la coherència al celler o l'atenció a sala. En aquest moment, és essencial avaluar el compromís amb la transició energètica i l'economia circular. Controlar la gestió de l'eficiència energètica i les primeres matèries i el tractament de residus ens permet comprovar el grau de compromís amb el medi ambient de cadascun dels restaurants. Una responsabilitat que demanen els mateixos comensals i que genera benefici per a qui l'assumeix", explica Valero Marín, director general de Client de Repsol.

A més del restaurant gironí, també han premiat el treball conjunt amb institucions universitàries en matèria de sostenibilitat d'A Tafona (Santiago de Compostel·la, la Corunya) i el seu projecte 'Amas da Terra'; el pla 'Verd Espera' de Loreto (Jumilla, Regió de Múrcia) i la geotèrmia per climatitzar La Revelía (Amorebieta, Biscaia)

Les cuineres i el cuiner, al capdavant dels quatre restaurants distingits amb el Premi Sol Sostenible, rebran el guardó el pròxim dilluns 4 de març a l'Auditori El Batel de Cartagena, durant la Gala dels Sols Guia Repsol 2024.