Lluís Busquets i Grabulosa estrena 'Jesús, una història polèmica' a Olot

L'obra, estrenada en el Centre Cultural Els Catòlics, està dirigida per Santi Jou i interpretada per Rapsòdia Veus Literàries i la secció dramàtica del Centre Catòlic d'Olot.

Busquets i Jou amb els intèrprets

Busquets i Jou amb els intèrprets / EUROPA PRESS

EP

El Teatre Pere Serrat d'Olot va estrenar dissabte a la nit l'obra teatral de Lluís Busquets i Grabulosa 'Jesús, una història polèmica (fòrum obert i crític)' amb una lectura dramatitzada.

L'obra, estrenada en el Centre Cultural Els Catòlics, està dirigida per Santi Jou i interpretada per Rapsòdia Veus Literàries i la secció dramàtica del Centre Catòlic d'Olot.

'Jesús, una història polèmica' (Editorial Oliveras, 2021) escenifica un col·loqui "obert, crític i ecumènic" que reflecteix les investigacions dels últims 30 anys sobre el Jesús històric, ha explicat l'autor.

El text reflecteix els temes més polèmics que comporta acceptar històricament la figura de Jesús, posant en escena els participants d'un debat organitzat per un arxipreste.

Un fòrum de temes conflictius

En el fòrum participen, com a convidats de l'arxipreste, una pastora protestant, teòlegs catòlics (tant progressistes com conservadors), un metge ateu i una ecòloga feminista.

La combinació de personatges ficticis reflecteix temes conflictius, com el naixement de Jesús, la seva predicació i el que van fer els seus seguidors, la polèmica interpretació de l'últim sopar com un sopar pasqual i la crucifixió, a més de dos miracles, segons el text original.

El muntatge estrenat a Olot, però, va seguir el consell del propi autor, que accepta adaptar-ho als objectius del grup teatral que posi en escena el text.

Per això, el director Santi Jou s'ha centrat en el naixement a Betlem, la virginitat de Maria, els germans de Jesús, el seu analfabetisme i també la seva resurrecció tal com l'expliquen avui els experts.

El text original, que va prologar l'escolapi Rodolf Puigdollers, teatralitza un tema que Busquets (Olot, 1947) tracta en molts assajos: 'Última notícia de Jesús el Natzarè' (2006), 'Jesús era un heretge' (2014), 'Heretges, perseguits i excomunicats' (2015), 'Déu, el mal i el meu càncer' (2017), 'Els evangelis secrets de Maria i de la Magdalena' (2009) i 'Carta al Papa d'un creient crític' (2010).