Exhaurides les entrades per veure el monòleg 'Infanticida?' al Molí de l’Escala on Víctor Català es va inspirar fa 125 anys

L'adaptació de Rosa Vergés i Carme Callol es representarà aquest diumenge

L'obra 'Infanticida?' de Víctor Català es representarà a l'escenari que va inspirar l'escriptora ara fa 125 anys; a la foto, els artífexs de la representació.

L'obra 'Infanticida?' de Víctor Català es representarà a l'escenari que va inspirar l'escriptora ara fa 125 anys; a la foto, els artífexs de la representació. / Molí de l'Escala

Redacció / ACN

Aquest diumenge 2 de juliol, a partir de les 10 de la nit, es representarà Infanticida? al Restaurant i Hotel Gastronòmic El Molí de l’Escala. Es tracta d’una adaptació de l’obra escrita fa 125 anys per Víctor Català, pseudònim de Caterina Albert. Dirigida per la directora i guionista Rosa Vergés, guanyadora d’un Premi Goya, estarà interpretada per l’actriu escalenca Carme Callol i comptarà amb la música en directe de Quim Ollé. Aquesta coproducció de l’Ajuntament de l’Escala i el Molí de l’Escala, amb la col·laboració de la família Albert, té la particularitat que s’escenificarà en un escenari natural com ho és el mateix molí que va inspirar l’escriptora fa més d’un segle. Manté l’essència del manuscrit original, conservat a l’Arxiu Històric de l’Escala i pretén plantejar la vigència del seu tema central (la condició de les dones, rebels i submises, en una societat patriarcal i intolerant) al mateix temps que qüestiona fins a quin punt i de quina manera encara és aquest present a la societat actual. Les entrades, que es van posar a la venda a mitjan juny, ja s’han exhaurit.

'La infanticida', escrita per Víctor Català (Caterina Albert) l'any 1898 és un monòleg interior en vers que té com a protagonista la Nela, tancada de per vida en un manicomi després de cometre un infanticidi. L'autora juga amb el recurs del 'flash-back' per explicar els motius que van dur la protagonista, que viu en un molí amb el pare i el germà, a llançar el fill a la mola per matar-lo. Els somnis i les il·lusions d'escapar de l'atmosfera patriarcal de l'oprimeix, un cop s'enamora de Reiner, desapareixen i es converteixen en por i angoixa un cop queda embarassada i l'home l'abandona a la seva sort.

Ara, 125 anys que Caterina Albert l'escrivís, el monòleg torna a l'escenari que va servir d'inspiració a l'autora: el molí de l'Escala, que el xef Jordi Jacas ha reconvertit en un restaurant i hotel gastronòmic. L'adaptació que s'hi representarà, titulada 'Infanticida?', la signen la directora i guionista Rosa Vergés, l'actriu Carme Callol i l'arxivera municipal i directora dels Espais Víctor Català, Lurdes Boix.

Per fer aquesta versió del monòleg, les tres han recollit informació consultant el manuscrit original a l'Arxiu Històric de l'Escala, així com diferents treballs d'investigació publicats i una selecció de textos de la pròpia escriptora. "Ens vam documentar molt buscant l'essència d'aquest text. Hem intentat ser fidels al seu esperit, sempre amb un respecte enorme i sense cap ganes d'inventar-nos res. Ens hem centrat en la força del monòleg i en els punts atemporals i que no caduquen. Aquesta versió agafa la seva ànima original però vol anar més enllà", explica Vergés.

La directora concreta per què l'obra escriu el seu títol, a diferència de l'original, amb un interrogant al final. "No ho hem fet per casualitat, sinó que el que intentem és preguntar-nos un seguit de coses. Mantenim la narració del passat, al mateix temps que permetem una lectura contemporània. La infanticida retratava de manera aspra el costat més fosc de la condició humana i el que volem és qüestionar a la societat si el tema que tracta, que és molt delicat, és encara vigent. Quanta gent no abandona un nounat per por?", es pregunta.   

"Un repte personal"

El músic Quim Oller, amb la seva flauta, ajudarà a evocar records i sensacions de la protagonista durant la representació. 'Infanticida?' es podrà veure en una única funció el diumenge 2 de juliol a les deu de la nit.

El xef i director del Molí de l'Escala, Jordi Jacas, es mostra "molt content" amb un projecte que veurà la llum gràcies a diversos factors, com "la implicació de l'Ajuntament, el compromís de Rosa Vergés i Carme Callol i el fet que coincideixi amb el 125è aniversari de l'obra de Víctor Català". "Sempre havíem escoltat la història del moliner recordant com Caterina Albert havia vingut més d'una vegada al molí per documentar-se abans d'escriure la seva història i ara, més d'un segle després, ho podrem viure en primera persona", subratlla.

L'alcalde de l'Escala, Josep Bofill, ha remarcat que "Víctor Català és una de les figures més importants que ha donat l'Escala i en els darrers anys hem fet nombroses actuacions per posar-ho en valor, com està sent la configuració dels Espais Víctor Català a l'Alfolí de la Sal, el Clos del Pastor i l'ermita de Santa Reparada; la creació amb la Universitat de Girona de la Càtedra Víctor Català d'Estudis Sobre el Modernisme o impulsant nombroses activitats al voltant de la seva figura, com és el d'aquesta producció al voltant de l'obra 'La Infanticida'". També ha recordat la transcendència que ha tingut l'adquisició de l'edifici del Clos del Pastor i que el nebot de l'escriptora, Lluís Albert, cedís a l'Ajuntament de l'Escala el llegat personal de Víctor Català, que inclou peces claus per a la literatura catalana com és el text original de la novel·la 'Solitud'.