Jordi Prat i Coll tanca el Grec amb un musical de gran format que homenatja Evita amb una "missa de celebració"

L'òpera 'Prisioner of the State' de David Lang s'estrena dissabte, tres anys més tard del previst

Jordi Prat i Coll tanca el Grec amb un musical de gran format que homenatja Evita amb una "missa de celebració"

ACN

El Grec Festival de Barcelona abaixarà el teló el pròxim 28 de juliol amb 'For Evita. Una "astracanada musical". Un muntatge en el qual Jordi Prat i Coll converteix en fe religiosa l'admiració que desperta Evita Perón i que ell mateix descriu com una "missa de celebració". S'hi podran escoltar des de temes de grans dives com Raffaella Carrà, Núria Feliu, Paloma San Basílio o Whitney Houston fins a peces que va compondre Andrew Lloyd Webber. També al Teatre Grec, aquest dissabte s'estrenarà 'Prisioner of the state', una òpera de nova creació del compositor novaiorquès David Lang. Es tracta d'un muntatge que arriba a l'Estat tres anys més tard del previst per la pandèmia i que és una relectura contemporània i política de Fidelio de Beethoven.

A l'òpera hi participen l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), el cor d'homes del Cor Jove de l'Orfeó Català i del Cor de Cambra del Palau de la Música, tots sota la direcció de Ludovic Morlot.

L'equip artístic de "Prisioner of the state" a la presentació del Grec Festival, al palau de la Virreina

L'equip artístic de "Prisioner of the state" a la presentació del Grec Festival, al palau de la Virreina / Laia Mariné

S'estrena a Barcelona amb tres anys de retard

El director de l'Auditori, Robert Brufau, ha recordat que 'Prisoner of the state' arriba al Grec tres anys després de que se suspengués per la pandèmia. Aquesta òpera va néixer com un encàrrec i coproducció de L'Auditori, The New York Philharmonic, De Doelen Concert Hall (Rotterdam), The Barbican (Londres), l'Orquestra Simfònica de Bochum, el Concertgebouw de Bruges i l'Òpera de Malmö per commemorar el 250 aniversari del naixement de Beethoven, que es va fer el 2020.

Reflexionar sobre el pres polític

Segons Brufau, a 'Fidelio' Bethoven "va passar de puntetes per qüestions polítiques i segurament per aquesta raó no va tenir la resposta que van tenir totes les seves obres". A parer seu, a 'Prisoner of the state' David Lang "reflexiona sobre el pres polític i sobre la instrumentalització que se'n fa des del poder". De fet, a parer seu, "és un tema de radical actualitat" que els interessava molt poder tractar.

El compositor David Lang presentant "The Prisoner of the state" a la roda de premsa del Grec Festival

El compositor David Lang presentant "The Prisoner of the state" a la roda de premsa del Grec Festival / Laia Mariné

En una roda de premsa aquest divendres al migdia, el compositor David Lang ha detallat que quan tenia 21 ja va pensar a reescriure 'Fidelio' per poder posar el focus en allò que ell volia i que ara ho ha pogut fer realitat. En aquesta òpera ha volgut posar llum en temes atemporals de Beethoven com l'abús de poder o la supressió dels drets individuals mitjançant la intriga política per mostrar aquesta òpera sota una llum més "contemporània i política".

"Ni una sola nota de Beethoven'

Lang ha detallat que ha escrit el seu propi llibret per aquesta versió sense utilitzar ni una sola nota de la música de Beethoven, però que va començar amb les diverses versions dels llibrets originals, filtrant les coses que sentia que eren dramàticament confuses. A l'òpera original, l'amor de Leonora és suficient per alliberar al seu estimat, empresonat injustament per motius polítics. En canvi, a 'Prisioner of the State', el compositor novaiorquès qüestiona l'idealisme romàntic enfront de les costums polítiques del segle XXI.

L'equip artístic d'"Astrancada musical" a la roda de premsa del Grec Festival

L'equip artístic d'"Astrancada musical" a la roda de premsa del Grec Festival / Laia Mariné

Ampliació de 'Requiem for Evita'

'For Evita. Una astracanada musical', que es podrà veure el 27 i el 28 de juliol al Teatre Grec, adapta i amplia el 'Requiem for Evita' amb el qual el dramaturg i director Jordi Prat i Coll va obtenir el 2017 el Premi Teatre Barcelona al millor musical i va ser finalista als Premis BBVA. En aquesta ocasió, però, compta amb els actors Jordi Vidal, Andreu Gallén, Ivan Lavanda i Anna Moliner i hi suma vuit ballarins, músics en directe i el cor Musicals' Choir.

Segons Prat, si el Requiem for Evita ja era una "bogeria amb només 15 dies d'assaig", ara ho continua sent després de "tres setmanes d'assajos", ja que l'únic que canvia és la dimensió i que hi ha més músics i ballarins. Més que parlar del contingut de l'espectacle, Prat ha volgut destacar "la seva llibertat" i la voluntat de donar un missatge clar als espectadors: "heu de ser feliços".

El compositor David Lang a la presentació de "The Prisioner of the State" en marc del Grec Festival, al Palau de la Virreina

El compositor David Lang a la presentació de "The Prisioner of the State" en marc del Grec Festival, al Palau de la Virreina / Laia Mariné

Una missa perona

Els protagonistes d'aquest muntatge són un grup de creients que dirigeixen una missa "perona" en honor a la mongeta, que és la que Evita va portar al país quan va venir a visitar Espanya. Pel director del muntatge, la figura d'Evita Perón és "l'excusa per vehicular una manera d'entendre el teatre des de l'astracanada".

En el mateix sentit s'ha expressat l'actriu Anna Moliner, que ha considerat que el muntatge "és una festa que reivindica la cultura" i la "fe en el teatre, la cultura i l'art", que, a parer seu, "ens dona una raó a la nostra existència".

Anna moliner parla sobre "Astrancada musical" amb companyia de Jordi Vidal, Andreu Gallén i Iván Labanda

Anna moliner parla sobre "Astrancada musical" amb companyia de Jordi Vidal, Andreu Gallén i Iván Labanda / Laia Mariné

Prat ha detallat que en aquesta ocasió sonen temes del musical 'Evita' d'Andrew Lloyd Weber, cançons de Raffaella Carrà en un "homenatge a la televisió dels anys 80 i 90" i que hi ha "coses tan disperses" com 'El somni impossible', 'L'home de la Manxa, 'A mos bescantadors' de Jacint Verdaguer musicat per Poveda o un homenatge a Núria Feliu a través de Sondheim amb la cançó de 'Losing my mind'.

"Es tracta d'una astracanada musical, com diu el títol", ha resumit Jordi Prat i Coll tot destacant que "és un espectacle desacomplexat" que parteix des de la teatralitat.