El Volkà Fest obre les portes al talent jove de la Garrotxa

El festival oferirà una programació amb diferents disciplines artístiques a La Carbonera i a la plaça U d’Octubre d’Olot els dies 1 i 2 de setembre

Mercè Llimona i Maria Planagumà, creadores del Volkà Fest.

Mercè Llimona i Maria Planagumà, creadores del Volkà Fest. / volkà fest.

Carla Ventura

Ningú sap millor que els joves com n'és de complicat començar a fer les primeres passes en el món laboral, i si ens endinsem en el sector dels artistes emergents i implicats en la cultura, les dificultats creixen exponencialment. «Sempre havíem tingut la intriga, un voler-fer-alguna-cosa per ajudar a aquells que potser no es podran dedicar al que ara és el seu hobby», aquestes son les paraules de Mercè Llimona i Maria Planagumà, ambdues olotines de 21 anys i creadores del Volkà Fest, un esdeveniment que encetaran el pròxim setembre. Durant els dies 1 i 2, l'art, en diferents formes, emplenarà la plaça de l'U d'octubre d'Olot i la sala La Carbonera del Teatre Principal.

Les organitzadores es van conèixer al Teatre d'Olot i «vam congeniar, treballàvem bé juntes i les dues teníem inquietuds semblants: obrir portes a talents emergents» . El 2022 els va arribar a les orelles l'existència d'Stalkers, un projecte molt nou en què un grup de joves d'entre 18 i 25 anys reben un acompanyament i immersió en les arts en viu. «Ens vam inscriure i ens van escollir», expliquen. D'aquesta experiència, a partir d'aprendre com organitzar esdeveniments culturals, va sortir-ne Volkà Fest, però Llimona i Planagumà no pretenen desvincular-se d’Stlakers. «Si aquesta edició funciona, ens agradaria fer més edicions del nostre projecte, i que els futurs participants de les immersions trobin en nosaltres una oportunitat per exposar-se».

El festival treballa sota la premissa Joves artistes emergents vinculats amb la Zona Volcànica de la Garrotxa, i aquest és un dels aspectes als quals les organitzadores han volgut ser fidels.«Tot i que tenim la ment oberta, la idea és que els participants tinguin un vincle amb la terra volcànica, amb Olot, amb la Garrotxa», expliquen. A més, han comptat amb el suport de l'Ajuntament, Olot Cultura i el Teatre i expressen que «la proximitat ens ha donat molta llibertat, tot i trobar-nos problemes en el camí, tenir les institucions de costat ens ha fet estar més segures».

Durant dos dies, des de les 16 h fins a mitjanit, la programació de Volkà Fest proposa diferents disciplines. La Carbonera acollirà les exposicions de Genís Cargol, Carla Fernàndez, Àngel Bayona, Pere de Solà-Morales, Helena Aguilar i Sofiya Laskova, i la projecció amb col·loqui del curtmetratge original, Adela, a càrrec d'Aina Planagumà i Natàlia Barrientos. Per altra banda, a la plaça U d'Octubre es farà art mural en directe (Greendel15), arts vives on hi haurà dansa contemporània i teatre al carrer (Pol Toro, Guilligan Dionisio, Teresa Roca i David Cerdán), sessions alternatives (Carpablanca alternative i Anomik.Warp) , concerts de jazz, soul r&b (I like you lol why), i també rap (Això's Lava!). Llimona i Planagumà també han donat suport al comerç local, comptant amb foodtrucks on oferiran menjar de Pizza di Baletta i cervesa artesana de Poch's, dos establiments propers. L'entrada al festival és gratuïta.

Subscriu-te per seguir llegint