La Fundació Josep Pla de Palafrugell celebra mig segle

Aquest dissabte commemora els 50 anys de la seva creació amb la donació de la biblioteca personal de l’autor

Inauguració de la Biblioteca Josep Pla de Palafrugell, el 1974.

Inauguració de la Biblioteca Josep Pla de Palafrugell, el 1974. / Aj.de Girona. CRDI (Fons Narcís Sans)

Alba Carmona

Alba Carmona

La Fundació Josep Pla celebra aquest dissabte el seu mig segle de vida, quan el mateix autor la va posar en marxa amb la donació de la seva biblioteca personal i al creació d’un patronat. Aquella biblioteca personal es va instal·lar a la Casa de Cultura de Palafrugell, i no va ser fins als 90 que la fundació va arribar a la casa natal de l’autor, al carrer Nou, des d’on s’ha convertit en un centre de referència per a l’estudi i la divulgació de la figura i l’obra de Josep Pla. 

Impulsada posteriorment gràcies a l’impuls de particulars i institucions, la fundació atresora una quantitat ingent de documentació, com els manuscrits de Destino o, des de l’any passat, el fons de Selecta, i organitza multitud d’activitats dins i fora de les parets de la seva seu. 

Per celebrar l’eferèmeride i reconeixer la feina a tots els qui han treballat per tirar endavant l’entitat, s’ha organitzat per aquest dissabte al matí una taula rodona amb Joan Badia, Josep Valls i Anna Aguiló, patrons de la fundació i testimonis de la seva història. 

A continuació, el restaurant Pa i Raïm, propietat dels hereus de Pla, farà un vermut d’aniversari. Més tard, l’actriu Mercè Martínez llegirà textos de Pla amb l’acompanyament de l’alumnat de l’Escola de Música de Palafrugell i l’Energia.

Tancaran l’acte la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe; l’alcalde de Palafrugell, Juli Fernández; i el president del Patronat de la Fundació i de la Diputació de Girona, Miquel Noguer.