L’Auditori de Girona tanca el 23 amb 44.370 espectadors

L’equipament ha aconseguit un 9% més de públic que l’any anterior i una ocupació mitjana del 80% als concerts de pagament 

Els recitals de la programació pròpia  han reunit uns 34.000 assistents

Clara Peya, presentant disc a l'Auditori l'octubre passat.

Clara Peya, presentant disc a l'Auditori l'octubre passat. / Gemma Martz/Auditori de Girona

Alba Carmona

Alba Carmona

LAuditori de Girona ha tancat el 2023 amb uns 44.400 espectadors, un 9% més que l’any anterior, i una ocupació mitjana del 80% en els concerts de pagament. 

Durant l’any passat, l’equipament de la Devesa va oferir 94 concerts. Tenint en compte exclusivament la programació organitzada directament per l’Auditori de Girona, sense comptabilitzar l'assistència als concerts organitzats per promotors externs, com ara el festival Strenes, i altres activitats culturals, ha registrat 44.370 assistents. 

Els recitals de les temporades d’Hivern/Primavera i Tardor/Nadal han reunit 34.001 espectadors, als quals cal sumar-hi els participants a les diverses iniciatives del projecte Auditori Obert, com els 4.224 infants dels concerts escolars, o els 3.045 assistents del cicle Notes al Parc, coproduït amb La Marfà – Centre de Creació Musical. 

També s’hi afegeixen els 500 del cicle Música en Viu en el marc de l’acord de cooperació amb El Corte Inglés i la cantata Tots Junts a Cantar, que va reunir 2.600 espectadors, coorganitzada amb l’Escola Municipal de Música. 

Una de les joies de la corona de l’Auditori és la programació de clàssica, que va obrir l’any passat amb el Rèquiem de Mozart dirigit per Jordi Savall. També durant el 2023, va comptar amb la Mahler Chamber Orchestra amb Pablo Heras-Casado com a director; l’únic concert a Catalunya de Jean-Guihen Queyras amb les suites per a violoncel de Bach, o l’estrena absoluta del Quartet de corda de Benet Casablancas a càrrec del Quartet Diotima i per encàrrec del mateix auditori.

En l’àmbit de les músiques modernes i els nous formats, han destacat propostes com el concert en exclusiva a Catalunya del canadenc Rufus Wainwright, i les presentacions de treballs discogràfics de Carles Viarnès, Clara Peya, Rodrigo Cuevas i La Ludwig Band.

A més, el cicle Descoberta ha dut propostes més arriscades, com les d’Alba Careta o XY a l’escenari de l’Auditori, amb el públic compartint espai amb els artistes. 

Projecte social

Segons assenyalen fonts de l’equipament, el 2023 «ha estat un any clau per al projecte Auditori Obert», un programa social i educatiu ha través del qual s’han desplegat noves iniciatives per fomentar l’accessibilitat a la cultura, com ara l’Espai Calma, per a persones que necessitin un espai de tranquil·litat i recolliment durant els concerts; la cantata Cantagran per a majors de 60 anys; el servei de Cangur en diversos concerts, i Un matí d’orquestra, unes sessions dirigides a col·lectius en situació de risc d’exclusió social.