Lluís Busquets i Grabulosa novel·la una saga barcelonina des del XIX per abordar la vida i el mal

Afirma que 'Quan la música s'esquerda' és la seva novel·la "més ambiciosa"

Portada del llibre

Portada del llibre / EUROPA PRESS

EP

L'escriptor Lluís Busquets i Grabulosa, col·laborador de Diari de Girona, ha novel·lat a 'Quan la música s'esquerda' (editorial Comte d'Aure) una saga familiar de quatre generacions de músics a la Barcelona dels segles XIX al XXI, per reflexionar sobre el sentit de la vida entesa com una fugida del mal.

Lluís Busquets i Grabulosa ha explicat que travessar tota aquesta història és passar per moments bons, dolents i pel dolor de tota biografia, amb la qual cosa sorgeix "una reflexió sobre el sentit de la vida afrontant el problema del mal des de la primera ratlla" del llibre: "La vida dels homes i dones és un pelegrinatge per fugir del mal".

El contrapunt del mal és la música, que sona en la narració com un ideal de transcendència, perfecció i bellesa i "simbolitza l'excel·lència d'unes vides que anhelen viure d'una manera justa i irreprensible".

És un viure "ajudant a millorar situacions dels més vulnerables (marginats, víctimes de la guerra, migrants) per fugir de la mediocritat del viure i, sobretot, del mal", ha dit, si bé ha afegit que el relat també ofereix possibles escapatòries.

Els Pascual es relacionen amb altres músics, com Isaac Albéniz, Pau Casals, Frederic Mompou i Joaquín Rodrigo, i també amb el polític Joaquín Maurín.

La seva història familiar és paral·lela als canvis urbanístics de la ciutat de Barcelona des de l'Exposició Universal del 1888 fins avui, "amb tots els problemes de marginació, i també dels canvis polítics de Catalunya", tot i que la història també passa per escenaris molt diferents, com l'Alta Garrotxa (Girona), Florència, Buenos Aires, Kisumu (Kenya) i Melilla.

Tots els gèneres

"Crec que és la novel·la més ambiciosa que he publicat", afirma Busquets (Olot, Girona, 1947), que ha escrit uns 4.500 articles i uns 80 llibres (un centenar si es compten les seves col·laboracions en obres de diversos autors), entre assaig, novel·la, dietari, poesia i, últimament, teatre amb 'Jesús, una història polèmica' (2021).

El seu llibre anterior, 'Crim inconclús' (2023), va ser la seva primera novel·la negra: indagava si hi ha manera de no deixar rastre d'un cadàver en ple segle XXI i va aconseguir alhora un repte literari personal: descriure com uns personatges poden conviure llargament en un espai com el d'un ascensor, amb tots els condicionants reals que implica.