Els nous projectes de Monte Isla i Cabosanroque duran el segell de El Canal

Des del 2022, ha donat suport a 23 coproduccions i acollit 83 residències artístiques

Façana del Centre de Creació d'Arts Escèniques el Canal de Salt

Façana del Centre de Creació d'Arts Escèniques el Canal de Salt / El Canal

Alba Carmona

Alba Carmona

Els nous projectes del músic saltenc Momi Maiga o de companyies consolidades i instal·lades a les comarques gironines com Cabosanroque, Monte Isla o Societat Doctor Alonso són alguns dels treballs que portaran el segell de El Canal aquest any. El Centre de Creació d’Arts Escèniques de Salt ha donat suport a 23 coproduccions des que el 2022 va arrencar definitivament el projecte. Després d’anys aturat, el centre de la Coma Cros comença a consolidar-se com a espai per a la creació i la producció de les arts vives a Catalunya, amb un pressupost per aquest any de 950.000 euros, una xifra que representa un increment del 250% respecte al 2021 i que eleva a 2,6 milions d’euros la dotació fins al 2025 gràcies a les aportacions de les administracions. 

En els últims dos anys, El Canal ha donat suport a la producció i a la creació de les arts escèniques a través de diferents programes. Del 2022 al 2024, ha participat en 23 coproduccions, a les quals ha destinat un pressupost total de 343.855 euros. De mitjana, ha aportat 15.000 euros per projecte, el que és un tret diferencial del centre perquè s’aposta per coproduir menys treballs i afavorir la professionalització.

Si durant l’exercici 2022/23 va participar en nou coproduccions, enguany arribarà a catorze a través del Programa de Suport a la Coproducció i el Programa de Companyies Residents. D’aquestes, un 66% són projectes de companyies de comarques gironines i el 34% restant són catalanes. A més, hi ha sis projectes del 2024 que formen part del Programa de Suport a la Producció.

Les propostes de coproducció d’enguany inclouen projectes com el segon disc del músic Momi Maiga, un projecte de la companyia de dansa inclusiva d’Eva Durban, el circ de Ça Turne de PSM Collective i Manel Rosés i el seu espectacle Akri; o teatre, amb Cor de Teatre o la companyia novella Malsai Produccions i el muntatge Calla, Judit, calla.

Les vuit companyies restants han estat seleccionades entre els 78 projectes que es van presentar a la convocatòria del Programa de Companyies Residents. Entre ells, hi ha companyies com Cabosanroque amb El castor que plorava, Societat Doctor Alonso amb Hospital de campo o Monte Isla amb Un cos sense talent. 

També hi ha projectes del món del circ com QOROQ, de Kolektive Lapso Cirk, i del moviment i la música com Prosopopeia, de La Bella Otero.

Finalment, també entren en aquest programa la companyia Chez l’Amour amb Un xai ha creuat el desert, KEBO (mapa de la pell d’un cos), de la companyia Vero Cendoya, i Teatre de l’Aurora amb Sí sí sí.

18.000 assistents

A finals del 2024, s’hauran realitzat 83 residències tècniques o artístiques a El Canal i 78 activitats i representacions obertes al públic que sumen uns 18.000 participants. A més, s’hi hauran fet 45 accions de suport a la formació, en col·laboració amb l’ERAM o l’Etecam, per exemple. 

Per aquest any, El Canal té diverses actuacions en procés, com ara la rehabilitació de la casa llegada per l'artista Marta Font com a allotjament per als artistes residents i la creació d'un nou espai per al circ a les Naus Guixeres. El Canal, juntament amb el Col·lectiu de Professionals de Circ de Girona i l'Ateneu Popular de Salt van impulsar el 2022 l'Escola de Circ La Guixera, que té 110 participants en els 8 tallers de diverses tècniques que es realitzen. 

En el terreny internacional, El Canal ha entrat a formar part recentment dels impulsors del projecte europeu EKO - Pirineus de Circ, que preveu presentar la setmana vinent.