El balanç agrícola de l’any 2021

Jesús Domingo

Durant l’any els agricultors van tornar a instal·lar-se en el descontentament per la pujada dels costos de producció en un context en què la crisi del coronavirus, la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) i la modificació de la llei de la cadena alimentària van esdevenir els eixos del balanç del 2021.

Els problemes de rendibilitat van portar les principals organitzacions agràries a acabar el 2021 reprenent les mobilitzacions que van començar a principis del 2020 per uns preus dignes al camp i que van haver de ser interrompudes durant la pandèmia.

Amb la reactivació de la demanda es van encarir els subministraments a nivell mundial i nosaltres no vam ser una excepció, amb un increment del 13% anual dels costos dels ensums agraris el 2021, sobretot per les pujades en energia, pinsos i fertilitzants.

El sector agroalimentari va continuar mostrant el seu múscul exportador, amb un augment de les vendes del 10% anual durant els deu primers mesos, fins a 46.406,8 milions d’euros. La seva contribució positiva a la balança comercial del país està fora de dubte, amb més del 50% de la seva producció comercialitzada a l’exterior.

En el balanç del 2021 cal destacar que també va ser l’any de l’aprovació final de la reforma de la PAC, que entrarà en vigor el 2023 i introdueix més requisits ambientals. Els agricultors no es cansen d’exigir les mateixes condicions de tracte per a les importacions de tercers països.