Diari de Girona

Diari de Girona

Les exportacions gironines registren un juliol excepcional

Les vendes a l’estranger de les empreses freguen els 4.500 milions d’euros

Interior d’una indústria càrnia gironina | MARC MARTÍ

Les exportacions gironines han crescut un 20% al juliol i ja freguen els 4.500 milions d’euros en l’acumulat del 2022. Segons recull l’estadística del Ministeri, durant aquest mes el sector agroalimentari ha agafat velocitat de creuer, perquè s’ha impulsat fins a un 32%. Dins d’aquest, en destaquen sobretot les càrnies, però també creixen altres subsectors (com els preparats alimentaris, la llet i els làctics, el cafè o les begudes). Per contra, però, un altre dels sectors motor de l’economia gironina, la indústria química, ha refredat l’embranzida dels últims mesos. En comparació amb el juliol del 2021, les seves vendes globals a l’exterior han caigut un 1,1% (tot i que les farmacèutiques, que en formen part, sí que han crescut un 10,79%).

Si es passa la lupa per sectors, percentualment aquell que ha crescut més en vendes a l’exterior al juliol és l’agroalimentari, que ara passa per davant del químic. En concret, les seves empreses tanquen el juliol havent exportat per valor de 282,8 milions, cosa que traslladat en percentatges suposa un increment de fins al 31,9%.

I dins l’agroalimentari, la preeminència del sector carni continua essent indiscutible. No només perquè concentra el gruix d’exportacions, sinó també perquè durant els darrers mesos ha guanyat en exportacions. Entre d’altres, perquè ha recuperat vendes a la Xina (un mercat que, durant mesos, va frenar les compres de porcí).

En concret, aquest juliol les empreses càrnies gironines han exportat 169,57 milions d’euros de canals cap a l’exterior i tercers països. En comparació amb el mateix mes del 2021, això suposa un creixement del 31,1% (perquè aleshores la xifra va situar-se en els 129,3 milions). I pel que fa a destins, l’estadística del Ministeri també reflexa com les empreses gironines tornen a exportar més cap al gegant asiàtic. Dels 32,56 milions d’euros que van exportar-hi al juliol del 2021, ara es passa als 44,05 milions.

En paral·lel a les càrnies, els altres subsectors que integren l’agroalimentari gironí també creixen en vendes cap a l’exterior. Només cal donar un cop d’ull a l’estadística, i comparar les xifres d’aquest juliol amb les del 2021, per veure-ho. En són exemples els preparats alimentaris (dels 15,8 milions als 32,6), la llet i els productes làctics (dels 6,6 als 10,3), el cafè (dels 8,1 als 8,5) o els sucres (dels 5,7 als 7,9).

Creixement acumulat del 16%

El creixement d’aquest juliol, de retruc, se suma al de l’acumulat del 2022. I això fa que, durant aquests set mesos, les exportacions gironines hagin crescut un 15,8% i ja freguin els 4.500 milions d’euros (en concret, se situen en 4.482,3). Analitzant-ho per sectors, al llarg d’aquest any l’agroalimentari ha crescut gairebé un 9% (i se situa en 1.772 milions d’euros). Per darrere venen les químiques, que tot i tancar el juliol a la baixa, al llarg del 2022 acumulen un augment del 18,7 % en exportacions (situant-se en 863,4 milions).

Pel que fa a destins, per proximitat, França continua essent el principal mercat exterior dels productes gironins (al llarg de l’any, les empreses de la demarcació hi han fet vendes per valor de 1.147,8 milions). A aquest mercat, el segueixen Itàlia, Alemanya, Portugal, la Xina i el Regne Unit.

En el conjunt d’Espanya, les exportacions acumulen aquest any un creixement del 24,2%, mentre que les importacions ho fan un 40,2%, cosa que contribueix a incrementar el dèficit comercial espanyol.

Destaca l’increment de les vendes a l’estranger de productes energètics. Així, mentre que entre el gener i el juliol del 2021 aquest sector va representar el 5,6% de les exportacions, enguany es va enfilar fins al 9,7%.

Compartir l'article

stats