L’agricultura ecològica creix un 50% a la UE

Jesús Domingo

És un fet que l’agricultura ecològica no ha capgirat el que alguns esperaven i estem observant que aparentment cada dia són menys els que realment s’hi dediquen. No obstant, em sembla bo conèixer que la superfície de cultius ecològics a la UE va augmentar un 50% en el període 2012 a 2020, arribant al 9,1% de la superfície agrícola cultivada. França, Espanya, Itàlia i Alemanya van representar el 52% el 2012 i el 59% el 2020.

La major part dels cultius ecològics comunitaris són permanents, corresponent a pastures el 42%, farratges verds el 17%, cereals el 16% i altres cultius com certs fruiters, oliveres i vinyes l’11%, principalment. Determinats cultius ecològics han superat la mitjana del 9,1%, com els llegums secs (24%), farratges verds (12%) i vegetals (11%), mentre que els cereals i els cultius industrials estarien lluny d’aquest percentatge.

D’altra banda, el 2021 el consum a la UE va arribar als 58,6 bilions de dòlars, superant els EUA en 1 bilió, sent Alemanya i França amb el 60% els principals consumidors comunitaris.

La superfície ecològica a Espanya el 2021 va representar el 10,79% de la superfície útil, superior a la mitjana comunitària del 9,1%. La superfície total de 2,8 milions quedaria repartida entre pastures permanents (51,85%), cultius permanents (27,7%) i cultius conreables (20,45%). El nombre d’operadors dedicat a la producció ecològica ha passat dels 396 el 1991 als 58.485 el 2021, un augment notable en trenta anys.

Subscriu-te per seguir llegint