Els gironins paguen de mitjana 683 euros d’hipoteca al mes

L’esforç anual de compra d’un habitatge arriba al 31,5% de la renda disponible d’una llar a les comaqrues gironines

El preu dels pisos s’incrementa un 2% durant el segon trimestre de l’any

Una persona mira l’aparador d’una immobiliària, en una imatge d’arxiu.

Una persona mira l’aparador d’una immobiliària, en una imatge d’arxiu. / GUSTAVO SANTOS

Agències

La quota hipotecària mitjana a les comarques gironines se situa en xifres similars a les dades estatals. Els gironins paguen 683 euros al mes per la seva hipoteca, 20 euros més que la mitjana espanyola, segons un informe de la taxadora immobiliària Tinsa.

L’esforç anual de compra d’un habitatge arriba al 31,5% de la renda disponible d’una llar mitjana a la província de Girona. Per sobre de Tarragona (27%) i Lleida (19,8%), però inferior a Barcelona (39,1%).

A més, l’informe de la taxadora immobiliària exposa que a les comarques gironines la hipoteca mitjana signada és de 150.867, només superada per Barcelona, on és de 182.763 euros. A Tarragona (115.090 euros) i Lleida (109.945 euros) la hipoteca mitjana subscrita és inferior.

El preu de l’habitatge

Durant el segon trimestre de l’any, el preu de l’habitatge a la demarcació de Girona s’ha vist incrementat un 2% respecte a l’any passat, mentre ha crescut un 1,2% respecte als tres primers mesos de l’any. Actualment, segons Tinsa, el metre quadrat a Girona costa 1.707 euros, encara lluny dels màxims registrats durant els anys 2007 i 2008, concretament un 34,5% per sota.

D’altra banda, si es tenen en compte només les capitals, Girona va ser l’únic territori de l’Estat on els preus van patir una contracció entre abril i juny, concretament de l’1,4% anual.

Catalunya és la comunitat on el preu de l’habitatge ha crescut menys en els darrers dotze mesos, fins a un 1,7% anual, segons l’estadística de Tinsa. Per demarcacions, Lleida i Tarragona lideren els augments anuals el segon trimestre a Catalunya, amb un 4,5% en comparació amb el mateix període del 2022, mentre que Barcelona, ha registrat increments més moderats, de l’1,2%.

Per comunitats, els majors increments anuals al segon trimestre s’han produït a La Rioja (8,3%), seguit de l’Aragó (+8%) i Cantàbria (+7,5%), mentre que els més moderats han estat Extremadura (+3,4%), Ceuta (+2,7% i, en últim lloc, Catalunya (+1,7%).

Al conjunt de l’Estat, les taxacions de l’habitatge nou i usat fetes pel grup de valoració immobiliari Tinsa durant el segon trimestre confirmen una desacceleració dels preus que ja es va observar en el primer tram del 2023. Així, el preu mig s’ha incrementat un 0,6% trimestral i en termes anuals ho ha fet un 4,8%.

Menys estoc a la Costa Brava

L’oferta d’habitatges en venda s’ha reduït de manera significativa a gairebé totes les zones costaneres espanyoles, cosa que ha provocat un augment en els preus malgrat l’encariment del finançament experimentat en aquests últims 12 mesos, segons un estudi publicat pel portal immobiliari Idealista. A la Costa Brava, els pisos en venda han disminuït un 5%, mentre que els preus s’han enfilat fins a arribar a una mitjana de 2.194 euros el metre quadrat, un 5% més que fa un any.

La caiguda d’estoc més gran s’ha produït a les zones costaneres de Santa Cruz de Tenerife (-30%), seguit per la Costa de València (-18%), la Costa da Morte a la Corunya, la Costa de la Llum a Huelva i la Costa da Mariña Lucense, tres costes en què s’ha reduït un 15%.