Publicar aquest contingut a xarxes socials durant vacances pot ser causa d’acomiadament procedent

Vigila amb creure que sota el paraigua de la llibertat d’expressió podem dir qualsevol cosa

TUCASA.COM

TUCASA.COM / DDG/amic. GIRONA

Que les opinions són personals i pròpies és una cosa indiscutible, el mateix que el que cadascun de nosaltres publiquem a les nostres xarxes socials ens pertany. No obstant, vigila amb creure que sota el paraigua de la llibertat d’expressió podem dir qualsevol cosa sense que ens passi factura: un simple tuit, o un post a instagram, podria portar-nos a patir un acomiadament i procedent per acabar-ho d’adobar.

Amb l’arribada de l’estiu i de les vacances ens solem relaxar i resulta que està comprovat que també és l’època en què es relaxa el nostre sentit comú, al qual fins i tot podem donar-li dies lliures, creient-nos sans i estalvis de tot perill a quilòmetres de distància, a remull i en banyador.

La norma general indica que no és possible que ens acomiadin per publicar obertament les nostres opinions a xarxes socials, però si aquestes difamessin l’empresa que ens té contractats o algun company de feina, causant-los un perjudici greu, la cosa canvia. Diverses sentències judicials ja han establert precedents i del xoc entre la llibertat d’expressió del treballador i el dret a l’honor, intimitat i a la mateixa imatge de la nostra empresa en podem sortir malparats.

En un altre ordre de coses, hem de tenir clar que, en moltes ocasions, les xarxes les carrega el diable i certs comentaris fora de to o, fins i tot, ranejant en la il·legalitat, com aquells que fomenten l’odi i el racisme, també podrien acabar en un acomiadament, sobretot quan en els nostres perfils a xarxes socials exposem clarament que treballem en tal o tal lloc, podent al·legar l’ocupador que l’associació amb la seva firma perjudica igualment la seva imatge.

Finalment, un altre clàssic en què les xarxes socials ens poden generar problemes a la feina és quan estant de baixa laboral ensenyem a través d’aquesta finestra a la nostra intimitat que estem fent activitats incompatibles amb el motiu de la nostra incapacitat per acudir al nostre lloc de treball. Amb això no vol dir que si la baixa té a veure, per exemple, amb una depressió o amb ansietat no puguem anar-nos-en de vacances a qualsevol lloc. No obstant, si el metge ens recomana tranquil·litat i repòs i se’ns veu en un reel coronant el cim d’una muntanya tindrem un problema.