Girona tanca el juliol amb un rècord històric d’ocupació

Les comarques gironines creen gairebé 12.000 llocs de treball en el darrer mes 

La demarcació registra 29.098 persones que busquen feina i suma 78 desocupats a les llistes

Un cambrer pren nota a dues turistes en una terrassa de Platja d'Aro.

Un cambrer pren nota a dues turistes en una terrassa de Platja d'Aro. / ACN

Gabriel Ubieto / ACN

Les comarques gironines tanquen el mes de juliol amb un nou record d’ocupació. El mercat laboral gironí ha registrat 381.211 afiliats a la Seguretat Social en l’últim mes, una xifra que supera l’assolida fa un any, el juliol del 2022, quan la província va registrar el seu màxim fins ara, amb 371.726 afiliats. Si es comparen aquestes dues xifres, el nombre d’afiliats ha crescut un 2,55%, segons les darreres dades del Ministeri de Treball.

Durant l’últim mes, la demarcació ha generat fins a 11.870 llocs de treball, una xifra que suposa un increment dels afiliats del 3,21% en comparació amb el juny, quan van crear-se 9.198 llocs de feina. Les comarques gironines son el territori que lidera l’augment d’afiliats a la Seguretat Social a Catalunya. De fet, pel que fa a creació d’ocupació, la província supera per més del doble a Tarragona (5.335) i Lleida (4.594).

Més aturats

Malgrat les bones xifres de creació de treball, l’atur a Girona ha crescut durant el juliol, tot i que ho ha fet molt lleugerament, amb un increment del 0,27%. La província ha tancat el mes amb 78 persones més a les llistes d’aturats, arribant als 29.098 gironins sense feina. 

Els serveis és l’únic sector que ha disminuït el nombre de persones desocupades, en concret amb 66 aturats, una xifra que se suma als quatre desocupats sense feina anterior que ara n’han trobada. En canvi, aquest juliol la construcció ha augmentat en 109 persones el nombre d’aturats, la indústria ha sumat 24 desocupats i l’agricultura 15.

Del nombre total de desocupats, la majoria es concentren al sector serveis (20.000). A la indústria (amb 3.405 aturats), la construcció (2.745) i l’agricultura (692), a més dels 2.256 aturats a qui no els consten feines anteriors. 

Malgrat el lleuger augment de l’atur, el mercat laboral gironí ha registrat aquest juliol fins a 1.915 desocupats menys que fa un any, una xifra que suposa una caiguda del 6,17%.

Les dades que periòdicament fa públiques el Ministeri de Treball també inclouen l’evolució dels contractes. Durant aquest juliol, a la demarcació se n’han signat un 5,69% menys que al juny. En concret, se n’han rubricat 27.412. Són 1.655 menys que al mes anterior i, si la xifra es compara amb el juliol del 2022, aleshores el descens és del 14,52% (4.655).

De tot aquest global, novament, el sector que concentra més contractes durant el juny és del de serveis (21.912). I per tipologies, més de la meitat -el 54%- han estat indefinits (15.049). Això sí, en comparació amb l’any passat -quan la xifra va enfilar-se arran de l’impacte de la reforma laboral- els indefinits d’aquest juny són un 17,58% menys.

La secretaria general de CCOO a les comarques gironines, Belén López, celebra l’augment del nombre d’ocupats, malgrat que assegura que «el fet que hagi crescut l’atur, tot i que sigui molt poc, ens parla de l’estacionalitat de la nostra economia». López considera que cal «ajustar el model productiu per garantir una feina digna i estable» per als ciutadans gironins. A més, la secretaria general de CCOO a les comarques gironines, considera contradictori l’augment de l’atur amb les ja habituals denúncies de les patronals pel que fa a la manca de personal qualificat, per això Belén López demana «polítiques actives de qualificació permanent de les persones treballadores», però també que «les patronals millorin les condicions de treball i se sentin negociar convenis que falten per signar».

Més de 3,75 milions d’ocupats

Catalunya va ser, juntament amb les Illes Balears, la comunitat autònoma a Espanya que va lidera la creació d’ocupació al juliol. Va sumar 10.931 ocupats, fins a assolir un total de 3,75 milions de treballadors en actiu. Mai no hi havia hagut tants catalans cotitzant de manera simultània. L’atur, per la seva banda, va registrar un lleu repunt de 1.612 persones, probablement més marcat per les expectatives de trobar feina -i la necessitat per apuntar-se al Sepe- que per la destrucció d’ocupació. La xifra total d’aturats a Catalunya és de 331.356 persones, la més baixa des del 2008.

Les dades del juliol, comparativament amb les d’altres juliols anteriors, són moderadament positives. No són tan explosives com en els dos anys anteriors, però sí substancialment millors que en el cicle de creació d’ocupació prèvia ala pandèmia. I és que la temporada turística sol avançar-se a Catalunya respecte a altres territoris i això significa que comença abans i acaba abans. Cosa que es tradueix que al juliol les empreses ja comencen a acomiadar.

Tot i això, aquest any aquest impacte de temporada avançada ha estat menor. «El nostre objectiu és desestacionalitzar el màxim possible aquest sector (turístic), les dades d’aquest juliol ens donen mostres que cada cop ho està menys», va valorar ahir el secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, en roda de premsa. Pel que fa a les previsions de futur, va afirmar que l’any passat no es van complir els mals auguris en la segona meitat de l’any i va afegir que «les dades no fan pensar el contrari» per aquest exercici.

L’efecte turisme es va notar al juliol per províncies. Girona va ser la que més ocupació, proporcionalment, va crear (3,2%), impulsada pel turisme de platja; seguida per Lleida i l’efecte de la campanya de recollida de la fruita (2,2%) i, en tercer lloc, Tarragona (1,5%), també marcada pel sol-i-platja. Barcelona, per part seva, va patir més que es va beneficiar de la temporada turística i es va anotar un descens de l’ocupació respecte al juliol del 0,4%.

Les dades del juliol van aprofundir la bretxa existent en matèria d’ocupació entre les dues locomotores de l’economia espanyola. Catalunya està deixant registres substancialment més positius que Madrid i aquest juliol, llastrada aquesta segona per l’escàs atractiu turístic durant l’estiu, la diferència ha anat a més. La primera ha guanyat 10.931 llocs de treball i la segona n’ha perdut 18.132. Si un mira el marcador d’aquest 2023, Catalunya ha aportat 164.912 afiliats a la Seguretat Social, davant els 30.495 de Madrid.