Natàlia Mas, consellera d'Economia i Hisenda de Catalunya: "L'Estat té ara l'oportunitat de posar fi al dèficit fiscal històric"

Encara que opta per intentar reduir "la dependència" cap al Fons de Liquiditat Autonòmic atraient recursos per "altres vies", remarca les "magnituds insostenibles de dèficit" a Catalunya

Irene Juárez

La consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Mas, ha assegurat que l'Estat té ara "l'oportunitat de posar fi al dèficit fiscal històric" que manté a Catalunya. La consellera s'ha referit així al marc de negociació per a una eventual investidura de l'actualment president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, que s'està realitzant amb els partits catalans amb representació el Congrés. Cal exigir que Catalunya "rebi els recursos que li toquen, ni més ni menys", ha sentenciat. Segons la seva opinió, “cap acord d’investidura pot obviar, entre altres qüestions, una millora de les condicions de vida de tots els catalans i catalanes”

Mas ha estat l'encarregada de posar punt final a l'acte de presentació d'aquest suplement econòmic, 'actius', aquest divendres a Girona, després d'un debat amb el president de Enagás, Antoni Llardén, i dues taules rodones amb destacats ponents del món empresarial gironí. Ha insistit en aquest punt, en el dèficit fiscal, dies després que s'hagi conegut que la xifra ascendeix a 22.000 milions d'euros en aquesta comunitat, la qual cosa correspon gairebé al 10% del seu PIB.

A més, la titular d'Economia ha posat sobre la taula les conseqüències de l'enduriment de la política monetària a nivell europeu. "Europa s'ha mostrat molt més resilient a aquesta crisi", ha dit. I ha destacat les bonances de l'economia catalana en aquest context. En 2022, el PIB català va créixer un 5,5% -ha dit- mentre que la mitjana de la zona euro es va situar en el 3,5%. I enguany l'economia del territori també creixerà, encara que més moderadament. S'espera que abast el 2%.

La onsellera ha ressaltat el fet que la meitat de l'ocupació generada en el sector industrial català en els últims tres anys s'hagi registrat a Girona. Un altre motiu pels quals cal optar, en la seva opinió, per una reindustrialització del territori. També ha parlat de l'arribada dels fons Next Generation EU, que serviran per a impulsar també diferents projectes en el territori gironí. “En aquest capítol tenim una oportunitat i una responsabilitat històriques”. En la mateixa línia, ha recordat la feina duta a terme pel Govern de la Generalitat, que ha permès mobilitzar el 77% dels fons (2.870 milions d’euros) que l’Estat ha ingressat fins ara, més d’un 30% del que han fet la resta de comunitats autònomes. D’acord amb l’estudi presentat per la Generalitat al juny, “les dades demostren que Catalunya té un ritme de desplegament més ràpid que qualsevol altra comunitat autònoma”.

Tot i així, ha tornat a reclamar que l’Estat millori el seu model de repartiment, per exemple, amb l’impuls dels PERTE regionals –un desig compartit amb el govern basc, amb qui la consellera es va reunir la setmana passada–. “L’objectiu és poder canalitzar millor aquests fons i destinar-los a la realitat de cada territori”, ha conclòs Mas Guix..

També ha alertat que no trigarà a posar-se fre a la despesa pública, amb regles fiscals més dures en àmbit europeu. Ha parlat de consolidació fiscal i sostenibilitat financera, així que, a la seva entendre, "haurem de prioritzar molt millor la despesa. Farà falta adaptar el pressupost de la Generalitat als canvis que s'estan produint. Assignar recursos a noves prioritats". Per això, és essencial impulsar un creixement del PIB, reforçar els serveis públics, revisar la política d'inversió i "créixer millor" mitjançant polítiques d'innovació, ocupació de qualitat i enfocades a erradicar l'abandó escolar prematur.