La indústria és el sector que aporta més valor afegit a l’economia gironina

L’any posterior a la pandèma la facturació de les empreses gironines va incrementar-se un 20%, tot i que en alguns sectors com l’hoteleria i la restauració la pujada va ser de prop del 70%

Oriol Puig

La indústria és el sector que, proporcionalment, aporta més valor afegit a l’economia gironina. És també el sector amb millors salaris, el que obté més rendibilitat, i el que aconsegueix una productivitat més elevada.

Segons els comptes anuals que les empreses dipositen al Registre Mercantil -les últimes dades són de tancament de 2021- Les activitats que a Girona obtenen els ingressos d’explotació per empresa més elevats són les indústries químiques (10,2 milions de venda per empresa, de mitjana), la indústria alimentària (5,9 milions d’euros per empresa) i el material de transport (5 milions d’euros per empresa). Així ho recull l’Anuari de la Pime Catalana, elaborat per la patronal Pimec, que cada any fa una anàlisi exhaustiva de la situació de l’empresa gironina

Les vendes de les empreses gironines al 2021 -l’any posterior a l’esclat de la pandèmia- van augmentar en conjunt un 20,1% respecte al 2020, per a situar-se de mitjana en 1,64 milions d’euros. Els creixements més importants es van donar en els serveis, alguns dels quals amb recuperacions molt importants, com ara l’hoteleria i restauració (69,5%) o els altres serveis a les persones (27,4%). Tanmateix, totes les activitats, llevat del primari, van incrementar els ingressos en dos dígits, entre el 10% i el 30%. 

Els increments de facturació també es van traduir en una millora de la rendibilitat. La rendibilitat financera -indicador que relaciona el benefici d’una empresa en relació amb els recursos propis sense comptar l’endeutament- del conjunt de les pimes de la demarcació de Girona el 2021 es va situar en el 9,7%, un valor 4,5 punts més gran que el de l’any anterior. La caiguda brusca de la rendibilitat del 2020 es va recuperar entre tots els seus components: augmenta la rendibilitat econòmica (2,5 punts respecte al 2020), el palanquejament (2,1 punts), els marges (2,0 punts) i la rotació (0,11 punts). La rendibilitat a nivell de grans sectors és del 7,6% al primari, de l’11,5% a la indústria, del 7,6% a la construcció i del 9,1% als serveis. 

La construcció és el sector amb la facturació mitjana més baixa i amb menor productivitat

La construcció és el sector amb la facturació mitjana més baixa i amb menor productivitat / DdG

Segons l’informe de la patronal, l’any 2021, la productivitat del treball mesurada en termes de valor afegit brut per treballador a les pimes de la demarcació de Girona se situa de mitjana en 47.924 euros, fet que suposa un augment del 15,7% respecte al 2020. Les despeses de personal per treballador també van augmentar, però ho van fer en menor mesura, un 5,7%, per a situar-se en 33.607 euros. La combinació de les variacions va fer que el pes de les despeses de personal sobre el VAB es reduís i se situés en el 70,1%, és a dir, 6,6 punts percentuals menys que un any enrere. El VAB per treballador va augmentar en tres dels quatre grans sectors: un 9,0% a la indústria, un 6,8% a la construcció i un 24% als serveis, on destaca la recuperació del 106,3% de l’hoteleria i restauració. La productivitat més gran s’observa al cautxú, fusta i altres indústries, a les indústries químiques, a les indústries químiques i a l’energia, gas, aigua i reciclatge, totes elles amb productivitats que superen els 64.500 euros per treballador. En el cantó oposat hi trobem l’hoteleria i restauració i els altres serveis a les empreses, amb uns 39.792 i 39.555 euros per treballador, respectivament.

Finalment, l’Anuari de la Pime Catalana es fixa en la situació de l’endeutament i capitalització de les empreses. A les comarques gironines se situa en el 44,8% del passiu, la mateixa proporció que al 2020. Amb un grau de capitalització del 55,2%, l’informe de la patronal destaca les dades «posen en relleu la solidesa financera empresarial i la confiança en els projectes de cara al futur». En aquest sentit, veu «rellevant» que cap dels quatre grans sectors de l’economia tingui una capitalització del seu passiu inferior al 50%. Per grans sectors, l’endeutament és del 48,7% al primari, del 46,3% a la indústria, del 48,6% a la construcció i del 43,2% als serveis. 

Preocupació per la reduïda dimensió de les empreses

Preocupació per la reduïda dimensió de les empreses

La grandària mitjana de les pimes catalanes és de només 3,8 treballadors, una xifra estancada des de fa quasi dues dècades i que preocupa a Pimec.

«La dimensió de les nostres empreses és un problema. Quan fem comparativa són molt més petites que les dels països del nostre entorn», va dir el president de la patronal, Antoni Cañete durant la presentació de l’anuari. «Si no prenem decisions per tal que creixin, no ho faran», va apuntar el president de Pimec, que ha tornar a reclamar poder estar «al pont de comandament» i tenir veu al diàleg social.

«Continuem tenint un problema en l’accés a la contractació pública, dificultats amb la morositat, pagant bastant més per l’energia i una fiscalitat que no és gens beneficiosa», va enumerar Cañete. ACN.

Subscriu-te per seguir llegint